Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.02.2017 12:31

O vypracovanie projektu obnovy hradieb nemal nikto záujem


Snímka zdroj: (MsÚ).


Ani jeden záujemca nereagoval na výzvu trnavskej radnice predložiť cenovú ponuku na vypracovanie projektovej dokumentácie obnovy stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. Mesto zverejnilo výzvu s uzávierkou 3. februára, odozva však bola nulová.


Podľa hovorcu Trnavy Pavla Tomašoviča radnica preto zvažuje, ako uviedol, že projektovú dokumentáciu pripraví vo vlastnej réžii a následne vyhlási výberové konanie na realizáciu prác. Ide o rekonštrukciu najmenej zachovanej časti unikátneho fortifikačného systému v dĺžke zhruba 300 metrov - od fortne pri Bazilike sv. Mikuláša po mestský amfiteáter. Komplikáciou je, že v tomto úseku hradby z vnútornej strany lemujú pozemky vo vlastníctve súkromných osôb, v niektorých prípadoch i samotné mestské opevnenie leží na súkromných pozemkoch. Preto komplexná obnova môže byť zrealizovaná až po majetkovoprávnom usporiadaní a mesto má zámer obnoviť hradby teraz iba z vonkajšej strany.      

Po obnove plánuje radnica prezentovať hradobný múr, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, nasvietením. Na tento účel sa začal realizovať výrub viac ako 200 stromov a kríkov na svahu pod hradbami, čo vyvolalo nepriaznivú odozvu obyvateľov nielen frekventovanej Hlbokej ulice, ale celého mesta. Po vyvolaní podpisovej akcie sa primátor Peter Bročka rozhodol výrub pozastaviť a dať vypracovať dodatočný statický posudok, nakoľko obavy zo zosuvu svahu boli jedným z argumentov petície. Zároveň prisľúbil náhradnú výsadbu stromov na Hlbokej ulici, ale s vhodnejším umiestnením.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2020
Mesto vypísalo výzvu na humanizáciu obytného priestoru Vodáreň dvor
Výzvu na predkladanie ponúk pre podlimitné zákazky na predmet zákazky Humanizácia obytného priestoru Vodáreň dvor číslo 2 zverejnilo mesto Trnava vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
29.06.2020
Trnava získala 25 000 eur na obnovenie časti opevnenia
Mesto Trnava získalo finančnú podporu vo výške 25 000 eur z Ministerstva kultúry SR. To financie pridelilo v rámci programu Obnovme si svoj dom. Vyplýva to z informácií zverejnených v Centrálnom registri zmlúv.
viac
30.06.2020
MK SR vyhlásilo výzvu na predloženie ponúk obnovy kaštieľa v Dolnej Krupej
Ministerstvo kultúry (MK) SR hľadá zhotoviteľa rekonštrukcie pamiatkového objektu kaštieľa v Dolnej Krupej. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnili v pondelok (29. 6.) vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
13.07.2021
Projekt Agátka na Družbe počíta s 280-metrovým umelým potokom
Mesto Trnava sa chystá na ďalšiu z revitalizácií vnútroblokov, v rámci ktorej modernizuje sídliskové priestory postupne vo všetkých obytných štvrtiach mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %