Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.09.2020 09:10

Primátori diskutovali o prevencii kriminality aj o COVID-19


Snímka: ZMOS


Ochorenie COVID-19 či prevencia kriminality boli témami piatkového rokovania Komory miest Združenia miest a obcí Slovenska vo Zvolene.


„V prvom rade sme sa bavili o tom, čo trápi každého, a to je nový koronavírus. Bol tu človek z krízového manažmentu Ministerstva vnútra SR a vysvetlil nám spôsob, ako budú riešiť úhrady samosprávam cez okresné úrady. Hovorili sme o tom, že je to administratívne ťažko zvládnuteľné,“ uviedol pre TASR po skončení takmer štvorhodinového rokovania predseda ZMOS Branislav Tréger.

Ako dodal, v rámci diskusie bol názor, aby ZMOS požiadalo ministra financií o príspevok pre mestá a obce na všetky výdavky v súvislosti s ochranou pred novým koronavírusom. „Mohlo by sa to riešiť získaním určitej sumy na jedného obyvateľa. Z týchto prostriedkov by mali samosprávy prostriedky na veci, ktoré sú na ochranu pred novým koronavírusom,“ spomenul. 

Ďalšou témou bola kriminalita a najčastejšie problémy pri výkone právomocí mestských polícií. "Prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií SR Ján Andrejko hovoril o praxi, v ktorej si nevieme poradiť s ľuďmi, ktorí na verejnosti pijú alkohol. Hovorili sme o záchytkách a malo by to už aj byť na najbližšej schôdzi parlamentu. Problém je, kto to bude zriaďovať,“ pokračuje Tréger.

Účastníci piatkového stretnutia prebrali aj tému bezdomovectva a ničenia verejného majetku. „Priestupky a prehrešky by si mali ľudia odrobiť verejnými prácami. Boli by sme radi, keby sa toto dostalo do legislatívy. Robia to aj v Amerike, jednoducho, ak niekto niečo poškodí, žiadne také, že ho upozorníme. Pôjde si to odrobiť, v takej hodnote, v akej spôsobil škodu,“ zhrnul predseda združenia. 

Komora miest sa tiež venovala problematike vodárenských spoločností. K tejto téme z hľadiska celého priebehu ich transformácie, aplikačnej praxe a plánovaných zmien vystúpila Mária Machová z Najvyššieho kontrolného úradu SR. Téma venovaná COVID – 19 bola predstavená Miloslavom Ivicom z odboru civilnej ochrany a krízového plánovania MV SR. Ten v diskusii okrem iného uviedol, že momentále prebieha revízia bezpečnostnej stratégie do konca roka, z ktorej ma vzísť nová koncepcia bezpečnostného systému. Značný záujem mala aj téma prevencie kriminality vo vzťahu k mestkým a obecným policiam, o ktorej hovoril Jozef Halcin z odboru prevencie kriminality MV SR, a právomoci mestských a obecných polícií a ich najčastejšie problémy v aplikačnej praxi, ktoré predstavil Ján Andrejko prezident združenia náčelníkov obecných a mestských polícií. Rokovanie Komory miest zvolal a viedol jej predseda a zároveň primátor mesta Šahy Štefan Gregor.      

Autor: (tasr-zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Vzácne čriepky problémov bude treba poskladať a riešiť
V rámci svojich pracovných ciest po slovenských regiónoch navštívil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger v spoločnosti starostu košickej mestskej časti Juh Jaroslava Hlinku a ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka mesto Košice.
viac
23.10.2020
Predseda ZMOS: Opatrenia k pilotnej fáze robili samosprávy za pochodu
Všetky opatrenia k pilotnej fáze celoplošného testovania na COVID-19 robili samosprávy za pochodu a v krátkom čase. Po stretnutí s dolnokubínskym primátorom Jánom Prílepkom na to poukázal predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.
viac
06.12.2023
Z rokovania Komory miest vo Zvolene
Včerajšie zasadnutie Komory miest vo Zvolene (5. decembra) otvoril jej predseda a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger.
viac
07.12.2023
Zo zasadnutia Komory obcí ZMOS vo Zvolene
V rámci rokovania sa členovia Komory obcí venovali viacerým dôležitým témam, medzi ktoré patrili napríklad informácie k aktuálnej situácii prerozdeľovania nenávratného finančného príspevku cez projekt „Miestne občianske a preventívne služby“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %