Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
07.12.2023 02:00

Zo zasadnutia Komory obcí ZMOS vo Zvolene


Pohľad do sály počas zasadnutia Komory obcí ZMOS vo Zvolene (Snímka ZMOS)


V rámci rokovania sa členovia Komory obcí venovali viacerým dôležitým témam, medzi ktoré patrili napríklad informácie k aktuálnej situácii prerozdeľovania nenávratného finančného príspevku cez projekt „Miestne občianske a preventívne služby“.


Pred rokovaním Rady ZMOS sa uskutočnilo riadne zasadnutie Komory obcí.  Predsedníčka sekcie pre marginalizované rómske komunity Zuzana Nebusová informovala členov Komory obcí o tom, že Úrad vlády SR ako sprostredkovateľský orgán pre Program Slovensko 2021 – 2027 v oblasti inklúzie marginalizovaných rómskych komunít rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na podporu Miestnych občianskych a preventívnych služieb (MOaPS) pre 252 miest a obcí, pričom mimo podpory ostáva 137 úspešných projektov miest a obcí.

V nadväznosti na túto situáciu sa uskutočnilo online mimoriadne zasadnutie odbornej Sekcie pre marginalizované rómske komunity Rady ZMOS, ktorá sa podrobne touto situáciou zaoberala a následne sa predsedníčka sekcie sa osobne stretla so splnomocnencom vlády pre rómske komunity, kde tlmočila apel zo strany miest a obcí, ktorých projekty zostali nepodporené, aby urgentne riešil vzniknutý situáciu a hľadal možnosti dofinancovania MOaPS v tých samosprávach, ktoré ich urgentne potrebujú.

Komora obcí sa tiež zaoberala problematikou týkajúcou sa zmeny výzvy „Centier zdieľaných služieb“ a oboznámila sa s výsledkami rokovania zástupcov ZMOS s predstaviteľmi MIRRI a rezortu vnútra. Tiež hovorili o zmenách , ktoré je potrebné odkomunikovať dotknutým rezortom pri zadávaní novej výzvy.

Členovia Komory obcí sa zaoberali aj otázkami týkajúcimi sa zostavovania rozpočtov samospráv pre nasledujúce obdobie a otvorili aj problematiku použitia rezervného fondu v menších samosprávach. Predsedníčka Komory obcí Božena Kováčová a predseda ZMOS Jozef Božík následne všetkých podrobne informovali o výsledkoch rokovaní s novými predstaviteľmi jednotlivých rezortov, pričom sa dotkli napríklad problematiky  odpadového hospodárstva a  zavedenia mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred skládkovaním, ktorá bola napríklad témou rokovaní na stretnutí s ministrom životného prostredia.

Predsedníčka Komory obcí tiež členov informovala o podmienkach Národného projektu terénnej opatrovateľskej služby a tiež o stave pripravovanej reformy sociálnych služieb. V bode rôzne sa Komora obcí zaoberala aj potrebou zabezpečenia posúdenia súladu informačného systému DCOM s platnými právnymi predpismi nezávislou organizáciou a prijala tiež uznesenie, aby Rada ZMOS apelovala na príslušný rezort so žiadosťou o  presun finančných prostriedkov z dopytovo orientovaných výziev do regiónov keďže, ako členovia konštatovali malé obce, ale celkovo väčšina obci nemá šancu dostať sa k týmto prostriedkom, nakoľko ide o integrovane projekty a väčšina obci potrebuje riešiť aj projekty, ktoré sú pre nich nevyhnutne.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2020
Európske podujatia miest a obcí sa prekladajú
Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete súvisiacu so šírením COVID-19 zrušili viaceré európske orgány a asociácie plánované plenárne zasadnutia a kongresy, na ktorých bola plánovaná účasť aj zástupcov slovenskej miestnej a regionálnej samosprávy.
viac
30.06.2020
Komora obcí rokovala o pozemkoch, poľnohospodárstve aj financiách
V pondelok 29. júna 2020 sa v Kongresovej sále hotela Patria uskutočnilo rokovanie Komory obcí, ktoré sa zameralo na viaceré témy dotýkajúce sa nielen celej samosprávy, ale aj samotných obcí.
viac
19.09.2020
Primátori diskutovali o prevencii kriminality aj o COVID-19
Ochorenie COVID-19 či prevencia kriminality boli témami piatkového rokovania Komory miest Združenia miest a obcí Slovenska vo Zvolene.
viac
17.04.2024
Vo Zvolene rokuje Rada ZMOS a jej komory
Včera začalo rokovanie Komory obcí Rady ZMOS vo Zvolene, ktoré bude pokračovať dnes doobeda súbežne s rokovaním Komory miest Rady ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %