Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.03.2022 08:25

Komora obcí reagovala na aktuálne témy


Snímka zdroj: (ZMOS).


Rokovanie Komory obcí, ktoré sa uskutočnilo dňa 16. marca zvolal a viedol jej predseda a starosta obce Štrba Michal Sýkora reagovalo na mimoriadne aktuálne témy.


V poradí prvým bodom rokovania bola príprava nového programovacieho obdobia z pohľadu obcí bude prvou témou rokovania, ktorú uvedú Zuzana Špačeková, expert Kancelárie ZMOS a Ľubomír Lörincz, podpredseda Komory obcí. Komora obcí zobrala materiál na vedomie s požiadavkou na ďalšie rokovania vo vzťahu k podpore financovania kľúčovej infraštruktúry. Ďalším bodom rokovania boli nové povinnosti obcí -  zberový modulu IS SoS, zmeny v zákone o sociálnych službách s účinnosťou od 1. 1. 2022. K tomuto bodu vystúpila Božena Kováčová, predsedníčka sociálnych vecí a marginalizovaných komunít Rady ZMOS, ale aj Ľubomír Lörincz, podpredseda Komory obcí a Eva Zaujecová, odbor sociálnych služieb ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny). Komora obcí sa tiež venovala aktivitám ZMOS v súvislosti so situáciou na Ukrajine a aktuálnym otázkam. 

Jej členovia v bode rôzne prerokovali poslanecký návrh novely zákona o obecnom zriadení. Základnou myšlienku návrhu je podľa navrhovateľov zjednodušenie možnosti časti obce sa odčleniť od pôvodnej obce na základe rozhodnutia obyvateľov takto odčleňovanej obce.  Týmto odčlenením resp. rozdelením vzniká nová obec. Komora obcí nesúhlasí s poslaneckým návrhom novely zákona č. 369/1990 Zb. o zmene pravidiel odčlenenia časti obce a žiada kanceláriu ZMOS, aby komunikovala s navrhovateľmi a poslancami NRSR za účelom stiahnutia návrhu alebo jeho odmietnutia v NRSR. Jej predseda, Michal Sýkora, predložil rovnaké stanovisko na rokovaní Rady ZMOS, ktorá schválila rovnaký postoj. 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2020
V Sliači zasadne Komora miest
Predseda Komory miest a primátor mesta Šahy Štefan Gregor zvolal rokovanie primátorov miest a starostov mestských častí Bratislavy a Košíc, ktoré sa sústredí na mimoriadne dôležité témy.
viac
30.06.2020
Komora obcí rokovala o pozemkoch, poľnohospodárstve aj financiách
V pondelok 29. júna 2020 sa v Kongresovej sále hotela Patria uskutočnilo rokovanie Komory obcí, ktoré sa zameralo na viaceré témy dotýkajúce sa nielen celej samosprávy, ale aj samotných obcí.
viac
21.03.2022
Informácia z rokovania Komory miest
V stredu 16. marca zasadala Komora miest Rady ZMOS na Štrbskom Plese v priestoroch hotela Patria. Komory miest sa zúčastnili nielen členovia Rady ZMOS, pozvaní boli už tradične aj predstavitelia všetkých členských miest a mestských častí Bratislavy a Košíc.
viac
17.04.2024
Vo Zvolene rokuje Rada ZMOS a jej komory
Včera začalo rokovanie Komory obcí Rady ZMOS vo Zvolene, ktoré bude pokračovať dnes doobeda súbežne s rokovaním Komory miest Rady ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %