Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.10.2020 04:15

Predseda ZMOS: Opatrenia k pilotnej fáze robili samosprávy za pochodu


Predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.


Všetky opatrenia k pilotnej fáze celoplošného testovania na COVID-19 robili samosprávy za pochodu a v krátkom čase. Po stretnutí s dolnokubínskym primátorom Jánom Prílepkom na to poukázal predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.


Pracovníci samosprávy podľa neho robili na hranici svojich síl a s vedomím, že to robia pre svojich obyvateľov.

„V takto naozaj krátkom čase dokázali samosprávy zorganizovať vo vlastnej réžii veľmi veľa vecí tak, aby sa pilotné testovanie uskutočnilo podľa predstáv ministerstva vnútra i obrany. Ak sa vyskytnú nedostatky, budeme sa z nich musieť poučiť a aplikovať ich o týždeň na plošnom testovaní celého Slovenska,” zhodnotil Tréger.

Doplnil, že napriek veľkej snahe sa nie všetky odberné miesta podarilo otvoriť podľa pôvodného harmonogramu o 8.00 h. „Boli tam isté zdržania, ale už všetko funguje,” uviedol predseda ZMOS.

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od piatka do nedele (25. 10.) realizujú pilotnú fázu celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Odberné miesta sú otvorené v čase 8.00 h až 12.00 h a 13.00 h až 20.00 h. Otestovať by sa malo celkovo 180 000 osôb v rámci 235 odberných miest. Na testovaní sa podieľajú stovky vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. 

Dolnokubínsky primátor Ján Prílepok uviedol na tlačovom brífingu pred dolnokubínskym mestským úradom, že ľudia stáli pred odbernými miestami prakticky od skorých ranných hodín, už od 7.00 h prichádzali prví ľudia a vytvárali rady. „Dozvedeli sa, že od soboty platia veľmi prísne opatrenia na možnosť voľného pohybu, pokiaľ nebudú disponovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Práve to bol podľa mňa dôvod, prečo sa mnohí rozhodli prísť na testovanie už v piatok a nevyužiť niektorý z ďalších dní,” povedal.  

Primátora znepokojuje, či budú schopní v piatok otestovať aj obyvateľov iných okresov mimo Oravy, ktorí môžu prísť na testovanie do Dolného Kubína z dôvodu, že tu pracujú alebo bývajú. Miestnosti, v ktorých sa aktuálne testuje, pripravovali do neskorých nočných hodín, materiál a zabezpečenie privážali do rána. „Za to môžeme armáde poďakovať, boli maximálne profesionálni, ústretoví, prišli otestovaní, všetci už mohli rovno nastúpiť na odberné miesta. Zdravotníci, administratívni pracovníci a policajti neboli vopred otestovaní, tým pádom dochádzalo k zdržaniam, inak si to neviem vysvetliť. Niektoré odberné miesta v Dolnom Kubíne sa spúšťali s minimálne hodinovým oneskorením,” skonštatoval Prílepok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
26.10.2020
Branislav Tréger: ZMOS vytvára komunikačnú platformu
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s celoplošným testovaním vytvára komunikačnú platformu na konzultácie medzi samosprávami, ktoré sa pripravujú na testovanie obyvateľov a samosprávami, ktoré počas pilotného testovania získali praktické skúsenosti.
viac
28.10.2020
Dajme im prednosť. Ukážme ľudskosť
ZMOS v súvislosti s blížiacim sa celoplošným testovaním apeluje na mestá, obce, široké organizačné tímy, aby spolu s obyvateľmi, ktorí sa počas víkendu prídu testovať, dali pri návšteve odberného miesta prednosť hendikepovaným ľuďom, starším ľuďom, aj tehotným matkám a ich sprievodu.
viac
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %