Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.11.2020 01:20

Vyhlásenie ZMOS k testovaniu


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejší zástupca 95 % miest a obcí na Slovensku mimoriadne citlivo vníma vývoj situácie a polemiky, ktoré sprevádzajú úvahy o ďalších kolách celoplošného testovania.


Na základe praktických skúseností a informácií z prostredia samospráv považujeme za mimoriadne dôležité uviesť viacero faktov.

Združenie miest a obcí Slovenska zároveň konštatuje, že citlivo sleduje pandemický vývoj aj zavádzané opatrenia v okolitých krajinách vrátane ostatných štátov Európskej únie, sme si vedomí potreby zásahov, neraz aj nepopulárnych. Avšak nezabúdajme na ekonomický život, hospodárske úlohy a vzdelávanie.

Mestá a obce počas každého z doterajších testovacích kôl prejavili maximálnu súčinnosť a otvorene musíme konštatovať, že žiadne testovanie by bez mimoriadneho nasadenia miest a obcí nebolo možné.

Je evidentné, že mestá a obce, ktoré mali byť pôvodne súčinné boli kľúčovým aktérom, v mnohých prípadoch distribútorom, logistom, náborovým strediskom aj nakupujúcim, pretože veľmi citlivo vnímali vývoj situácie vo vzťahu k zabezpečeniu všetkých úloh, ktoré sprevádzali tak náročné úlohy.

Mestá a obce cítia napätie aj nervozitu medzi vlastnými obyvateľmi. Preto sme za to, aby testovanie bolo realizované adresne, výlučne vo vzťahu k ohrozeným skupinám a v rozsahu, ktorý je nevyhnutný.

Združenie miest a obcí Slovenska je presvedčené, že v dnešnej atmosfére samosprávy potrebujú dostatok času na to, aby sa prioritne venovali svojim zákonným povinnostiam a riadnemu výkonu svojej prirodzenej agendy. V tejto súvislosti zdôrazňujeme, že problémy súvisiace s novým koronavírusom COVID-19 nie je možné interpretovať, ani komunikovať politickým videním, ale spoločenskou zodpovednosťou v prospech ľudí, komunít, ekonomického života aj hospodárstva.

Združenie miest a obcí Slovenska v tejto súvislosti zdôrazňuje, že mestá a obce, ak o tom na základe príslušného ústavného zákona rozhodne vláda Slovenskej republiky, budú musieť byť súčinné, avšak tomu musí predchádzať deklarácia jasnej pripravenosti štátnych orgánov, ktoré sú v prvom rade nositeľmi konkrétnych úloh.

Združenie miest a obcí Slovenska zároveň odmieta, aby samosprávy preberali zodpovednosť za pomerne širokú časť úloh súvisiacu s realizovaním testovaní, nakoľko logistika aj medicínske úkony musia byť výlučne priamou, neprenosnou zodpovednosťou štátnych orgánov. 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2020
Predseda ZMOS: Opatrenia k pilotnej fáze robili samosprávy za pochodu
Všetky opatrenia k pilotnej fáze celoplošného testovania na COVID-19 robili samosprávy za pochodu a v krátkom čase. Po stretnutí s dolnokubínskym primátorom Jánom Prílepkom na to poukázal predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.
viac
02.11.2020
M.Kollár: Ak treba ďalšie testovanie, štát to zvládne i bez samospráv
Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
09.02.2021
ZMOS žiada vládu o zavedenie systému do testovaní obyvateľstva
Združenie miest a obcí Slovenska žiada vládu Slovenskej republiky o to, aby do testovania obyvateľov zaviedla systém. Dlhodobé suplovanie zdravotníckych úkonov musí nahradiť zrozumiteľný systém manažovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %