Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.03.2020 09:30

Prievidza zabezpečuje prevenciu aj medzi bezprístrešnými obyvateľmi


Na snímke primátorka Prievidze Katarína Macháčková (vľavo) odovzdáva bezdomovcovi rúško. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Prievidza zabezpečuje prevenciu pred šírením nového koronavírusu aj medzi bezprístrešnými obyvateľmi. Bezdomovcom, ktorí sa zdržiavajú v rôznych častiach mesta, rozdáva informačné letáky a rúška. Viacerí oslovení bezprístrešní obyvatelia prevenciu dodržujú už dlhšie a nosia vlastnoručne vyrobe


„Mesto Prievidza sa snaží pracovať aj s touto skupinou ľudí, akou sú bezdomovci. Na území mesta ich žije približne 150 a uvedomujeme si, že týmto ľuďom hrozí to isté riziko ako nám. Chodíme medzi nich opakovane s tým, že im prinesieme rúška a vysvetľujeme im základné veci, ktoré by mali dodržiavať, čo sa týka hygieny. Zaujímame sa o to, akým spôsobom prežívajú v tejto ťažkej dobe,” načrtla v piatok primátorka Katarína Macháčková.

Bezprístrešní obyvatelia sa podľa nej nachádzajú v zlej situácii, niekedy sú i nevrlí a spočiatku nechcú komunikovať. „Na druhej strane si myslím, že keď sa im človek ľudským spôsobom prihovorí, vždy spoločnú reč nájdeme a rozchádzame sa v dobrom,” priblížila.       

Viacerí bezdomovci v Prievidzi preventívne opatrenia dodržujú. „Sme príjemne prekvapení, že si uvedomujú riziká a myslím si, že je to aj výsledok našej práce, že chodíme medzi nich. Rúška majú často svojpomocne urobené, používajú i šály, preto sa snažíme z hľadiska hygienických noriem im doniesť opakovane rúško, aby sme ich naučili, ako ho používať, aby sa dostatočne chránili,” skonštatovala Macháčková.      

„Mali sme rúška, len nitky sa potrhali, potom sme si spravili svoje rúška. Robila som ich ručne, na ochranu používam i rolák,” povedala jedna z bezprístrešných obyvateliek Prievidze. Bezdomovci pomoc od mesta podľa ich slov vítajú. „Mesto by malo bezdomovcom dávať rúška, myslím si. Ani v lekárni sme ich nekúpili, nemajú ich nikde,” doplnil ďalší. Aktuálnu situáciu označil za ťažkú, podľa neho vládne chaos. „Ľudia sa vás boja, aj my sa bojíme. Každý sa bojí. Pomáhame si medzi sebou navzájom, teraz bývam u kamarátky,” dodal.       

Samospráva chce v prípade zhoršenia situácie požiadať štát o stan, prípadne priestor, kde by počas pandémie mohli byť bezdomovci umiestnení. V nájomnom bytovom dome na Ciglianskej ulici chce zase vytvoriť karanténne byty pre ľudí, ktorí sa vrátia zo zahraničia.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2018
Prievidzská labka dostala pomocnú ruku od mesta
Dobrovoľníci z občianskeho združenia si zobrali za cieľ zlepšiť situáciu mačiek v Prievidzi. Prievidzská radnica im pomohla s priestormi aj dotáciou z rozpočtu mesta.
viac
31.01.2019
Mladí sa často nemajú s kým poradiť – zmeniť by to mohol KONEKT
Na konci januára otvorilo brány nové centrum pre mladých vo Zvolene. Mladí ľudia do 29 rokov tu nájdu informácie ohľadom vzdelávania, pracovného uplatnenia, dobrovoľníctva či štúdia v zahraničí, ale zájsť sem môžu, aj keď ich zaujíma kultúrne dianie či jednoducho potrebujú poradiť.
viac
06.04.2020
Bratislava prijala pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia
Mesto Bratislava prijalo pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú MHD, posilnenia hliadok mestskej polície na často navštevovaných miestach, zintenzívnenia informačnej kampane, ale aj seniorov, či ľudí bez domova. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.
viac
27.05.2020
Mesto Žilina darovalo zdravotníkom tisícky rúšok
Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina dnes navštívil žilinský primátor Peter Fiabáne. Priniesol jej dar v podobe 10-tisíc kusov jednorazových chirurgických rúšok, ktoré Žilinčania získali z družobného čínskeho mesta Changchun.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %