Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.06.2019 06:25

Preplácanie príspevkov na rekreáciu môže stáť kraj vyše pol milióna eur


Sídlo NSK - ilustračná snímka


Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) zvažujú, že budú preplácať rekreačné poukazy všetkým zamestnancom krajských inštitúcií a škôl. Chcú tak zmierniť dôsledky zákona, podľa ktorého má povinnosť poskytovať príspevky na rekreáciu iba zamestnávateľ, ktorý má 50 a viac zamestnancov.


Podľa väčšiny poslancov je takto nastavený zákon diskriminačný.       

Už na májovom rokovaní krajského zastupiteľstva poslanci zdôrazňovali, že nie je možné niekoho diskriminovať a nepriznať mu sociálny príspevok iba preto, že pracuje v menšom kolektíve. Úrad NSK na júnovom zasadnutí zastupiteľstva vyčíslil, že aplikácia zákona v praxi, aj s doplatením príspevkov na rekreáciu pre pracovníkov v menších inštitúciách, odčerpá z rozpočtu kraja viac ako 520.000 eur.       

Po vyčíslení nákladov bude na poslancoch, či napokon vyčlenenie príslušnej sumy z rozpočtu aj schvália. Najskôr by tak mohli spraviť na najbližšom zasadnutí, ktoré je naplánované na 19. augusta. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je kraj v dobrej finančnej kondícii a nebude mať problém preplatiť rekreačné poukazy pre všetkých svojich zamestnancov. „Ja sa ale čudujem, že takýto zákon bol vôbec prijatý. Pôsobí veľmi diskriminačne voči zamestnancom, keď niektorí majú nárok na príspevok, a iní nie, a to len preto, že pracujú v menšej firme,“ skonštatoval Belica.       

Podľa jeho slov zákon o preplácaní príspevkov na rekreáciu poukazuje aj na iný vážny problém. „Mňa vyrušuje hlavne to, že v parlamente sa prijímajú zákony, ktoré vôbec nereflektujú realitu a to, aké budú mať dopady na kraje, alebo mestá a obce. Veď pri každom zákone, ktorý sa prijíma, sa hodnotí aj jeho dopad na rozpočet krajiny. A na rozpočty samospráv zákony nemajú dopad? Samozrejme, že majú! Je to veľký problém. Pretože keď sa budú iba prijímať zákony a nebude sa skúmať aké dopady majú na reálny život, tak to môže spôsobiť veľké nepríjemnosti,“ zdôraznil Belica.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Nitru a Vráble spojí nový cyklistický chodník
Mestá Nitru a Vráble spojí nový 18-kilometrový cyklistický chodník. Prvé dve etapy jeho výstavby už majú stavebné povolenie.
viac
18.07.2017
NSK vyčlenil z rezervného fondu 600 000 eur na techniku pre cestárov
Regionálna správa a údržba ciest (RSÚC) Nitra dostane od Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) finančný príspevok na nákup novej techniky. Kraj pre cestárov vyčlenil zo svojho rezervného fondu sumu 600.000 eur.
viac
24.05.2021
NSK podporí kandidatúru Nitry na titul EHMK 2026
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vstúpi do záujmového združenia právnických osôb s názvom Nitra 2026. Jeho cieľom je okrem vypracovania prihlášky aj celková podpora kandidatúry Nitry na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026.
viac
08.02.2023
NSK vyčlenil na dokončenie starých investícií viac ako tri milióny eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje realizáciu niekoľkých desiatok investičných projektov, ktoré sa nepodarilo uskutočniť v priebehu minulého roka. V rámci rozpočtových zmien na ne krajskí poslanci na svojom januárovom rokovaní schválili výdavky v hodnote takmer 3,3 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %