Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.07.2017 12:46

NSK vyčlenil z rezervného fondu 600 000 eur na techniku pre cestárov


Ilustračná snímka: (int).


Regionálna správa a údržba ciest (RSÚC) Nitra dostane od Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) finančný príspevok na nákup novej techniky. Kraj pre cestárov vyčlenil zo svojho rezervného fondu sumu 600.000 eur.


Technika RSÚC v Nitre určená na celoročnú údržbu komunikácií je podľa jej riaditeľa Ivana Folkmana zastaraná. Ako uviedol, cestári musia neraz pracovať aj s vozidlami s rokom výroby 1960. “Priemerný vek vozidiel a mechanizmov v spoločnosti je 24 rokov. Veľká časť techniky je ale v nevyhovujúcom technickom stave spôsobenom vekom a opotrebovaním, prípadne nefunkčná, pretože nie je možné vykonať opravu výmenou náhradného dielu, ktorý sa už nevyrába,” uviedol Folkman.      

Podľa jeho slov by RSÚC Nitra na nutnú obnovu vozového parku potrebovala 15 miliónov eur. V prípade, že sa problém so zastaranou technikou nebude riešiť, hrozí podľa Folkmana, že v priebehu niekoľkých rokov už RSÚC Nitra nebude schopná zabezpečovať údržbu ciest.      

Aj napriek tomu, že spoločnosť každoročne dosahuje zisk, nemá dostatok zdrojov, aby z neho nakúpila techniku v potrebnom množstve. Od roku 2014 investovala z vlastných zdrojov 1 040 950 eur. Vďaka európskym fondom sa RSÚC Nitra podarilo pred časom nakúpiť aj päť zametačov. Príspevok 600 000 eur z rezervného fondu NSK pôjde na modernizáciu týchto áut.      

Podľa slov krajského poslanca Miloslava Hatalu sa vďaka nákupu nadstavieb stanú zo zametačov multifunkčné vozidlá. “Zhodnotíme tak techniku, ktorú už vlastníme. Vďaka tomu sa určite zlepší aj údržba našich ciest,” skonštatoval Hatala.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Prešovskí poslanci schválili 2,5 milióna eur na opravy komunikácií
V Prešove v tomto roku preinvestujú na údržbu a komplexnú rekonštrukciu miestnych komunikácií zhruba 2,5 milióna eur. Pôvodný návrh predpokladal náklady v objeme 1,8 milióna eur. Niektorí poslanci navrhli ďalšie cesty a chodníky na opravy, čím sa zvýšili pôvodne plánované náklady o 700 000 eur.
viac
19.09.2017
Župné cesty podstúpili letnú údržbu za viac ako 1,3 mil. eur
V období od prvého apríla do konca júla tohto roku ozdravila počas letnej údržby Správa ciest TSK cesty druhej a tretej triedy. Z ciest sa odstránili okrem výtlkov i nerovnosti obmedzujúce plynulosť cestnej premávky.
viac
08.11.2017
Od polovice novembra budú cesty v Trenčianskom kraji monitorované nepretržite
O bezpečnosť na cestách sa v zimnom období starajú cestári 24 hodín denne. Tento rok so 60 kusmi posypovej techniky a 27 nakladačmi. Správa ciest TSK je pripravená aj na prípadné mimoriadne stavy.
viac
29.12.2020
NSK plánuje na budúci rok preinvestovať desiatky miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %