Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.12.2020 02:20

NSK plánuje na budúci rok preinvestovať desiatky miliónov eur


Sídlo NSK.


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.


Tie by podľa predsedu NSK Milana Belicu mali smerovať do viacerých oblastí. Kraj čaká napríklad prestavba stredoškolského internátu na Cabajskej ulici v Nitre na sídlo Úradu NSK, pokračuje tiež rekonštrukcia historického Župného domu a pripravujú sa aj projekty na modernizáciu zariadení sociálnych služieb. „Z rozpočtu na rok 2021 v hodnote 275 miliónov eur ideme investovať až 67 miliónov eur. To už samé naznačuje, že rozpočet je aktívny a my nejdeme dusiť ekonomiku, ale zabezpečujeme rozvoj kraja,” uviedol Belica.

Veľká časť investícií by v roku 2021 mala ísť podľa predsedu NSK do ciest a komunikácií. „Lebo to sú tepny a žily tohto kraja. Ten rozpočet, to je srdce a krv, z neho potrebujeme rozliať po celom kraji. A to je otázka investovania do ciest. Určite však pôjdu zdroje napríklad aj do školstva. Chceme školám pomôcť aj investične. Treba ich zatepliť. Úspora energií je jediné ekonomické perpetuum mobile, pretože to čo ušetríme, nemusíme zaplatiť,” povedal Belica.

Šetriť chce kraj aj na verejnom obstarávaní. Podľa Belicu NSK už v minulosti pri výbere dodávateľov prác usporil nemalé sumy. „Ušetrili sme veľmi veľké prostriedky na tom, že sme sa pri tendroch neuspokojili s akýmkoľvek výsledkom. My sme tie tendre tlačili naozaj až na okraj. Keby sme porovnali odhad a nacenenie niektorých investičných akcií so sumou, za akú sme tieto akcie nakoniec vysúťažili, tak by bolo vidno, aké obrovské peniaze sme ušetrili,” dodal Belica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
Príprava výstavby športovej ľadovej plochy pokračuje
Príprava výstavby multifunkčnej športovej plochy s prekrytím v meste Hriňová v Detvianskom okrese pokračuje. Projektovú dokumentáciu má samospráva pripravenú, v súčasnosti je verejné obstarávanie.
viac
13.01.2021
Gelnica chce v tomto roku investovať najmä do miestnych komunikácií
Mesto Gelnica bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 6,64 milióna eur. Ako za radnicu uviedol Milo Janáč, najviac plánujú investovať do miestnych komunikácií.
viac
16.02.2021
Poslanci PSK vyčlenili na opravu mostov a ciest v kraji 5 000 000 eur
Sumu 5 000 000 eur schválili prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom online rokovaní pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) na opravu desiatich mostov a 15 úsekov ciest v kraji.
viac
04.05.2021
Do rekonštrukcií ciest plánuje Dolný Kubín investovať takmer milión eur
Dolnokubínska samospráva chce v tomto roku investovať takmer jeden milión eur do opráv ciest a chodníkov. Rekonštrukcie sa dotknú viacerých miestnych komunikácií, niektoré z nich na opravu čakajú vyše 40 rokov. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %