Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.05.2023 12:00

Predseda ZMOS Branislav Tréger hosťom konferencie Fórum pre Slovensko


Ilustračná snímka


Problematike efektívnej verejnej správy v Slovenskej republike bola venovaná konferencia Fórum pre Slovensko, na ktorú prijal pozvanie aj predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.


Organizátori, ktorými boli Nadácia Tunegu, Púčika a Tesára a Konrad Adenauer Stiftung v SR, pripravili dva diskusné panely. Prvý bol venovaný stavu a vízii verejnej správy na Slovensku a druhý posilneniu zodpovednosti a úloh samospráv a zmene financovania regiónov, miest a obcí. 

V druhom paneli spolu s Branislavom Trégerom vo štvrtok 5.  mája 2023 v Bratislave diskutoval štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík, námestníčka primátora Košíc Lucia Gurbáľová, starosta obce Veľké Uľany František Gőgh, starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová a viceprimátor Prešova Peter Krajňák.

Branislav Tréger pripomenul, že takmer 70 percent všetkých záležitostí, ktoré občan potrebuje vybaviť, zabezpečuje samospráva. Nevyhol sa ani téme „legislatívnej smršti“. „Prišla náhle a nekontrolovane. Máloktorý zákon mal dopadovú položku. Niekedy sme ani neboli prizvaní na medzirezortné pripomienkové konanie.“

Spomenul tiež, že tento rok malo byť z financií v rámci Plánu obnovy a odolnosti vybudovaných 11 pilotných zdieľaných centier. „Skúsenosti a poznatky z terénu sme si chceli vyskúšať v praxi, boli sme pripravení. Služby by boli kvalitnejšie a rýchlejšie. Najmä menšie obce majú problém obsiahnuť 4000 kompetencií,“ poznamenal Branislav Tréger.

Zdôraznil, že keby štát samosprávam v rokoch 2022 a 2023 nechal sumu 618 miliónov eur, poradili by si so všetkými krízami. „Pri kompenzačných schémach sú vynechané centrálne zásobovania teplom. Niektoré materské školy za 4 mesiace vyčerpali celý prevádzkový náklad. Aj kompenzácie bude raz niekto musieť z niečoho zaplatiť a verejné financie sú v rozklade. Myslím si, že kompenzačná schéma v jeseni skončí, nebude ju z čoho platiť,“ uviedol predseda ZMOS.

Za veľký problém označil poslanecké návrhy, ktoré sa prejavia napríklad pri zvýšených nákladoch na mzdy zamestnancov samospráv. „Keby bola komunikácia dopredu a dohodnuté pravidlá, ktoré by sa dodržiavali, nemuseli by sme mať teraz viaceré problémy.“

Na záver svojho vystúpenia poďakoval všetkým kolegom a kolegyniam, ktorí sú v samospráve a rovnako i pracovníkom mestských a obecných úradov.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2019
Profil nového predsedu ZMOS Branislava Trégera
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) bude v nasledujúcich štyroch rokoch viesť primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger. Za predsedu strešnej organizácie miest a obcí ho zvolili v tajnom hlasovaní účastníci Snemu ZMOS-u, ktorý sa koná v hlavnom meste 22. až 23. mája.
viac
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
03.12.2020
Predseda ZMOS v Kontaktoch SRo o eurofondoch
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger bol v utorok 1. decembra 2020 hosťom živého vysielania relácie Kontakty, ktorú Slovenský rozhlas vysiela na svojom prvom okruhu. Témou relácie bola problematika eurofondov.
viac
23.11.2023
Jozef Božik rokoval s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Bernardom Boberom
S predsedom Konferencie biskupov Slovenska Bernardom Boberom, s rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku Jaroslavom Demkom a s kvestorom Katolíckej univerzity Jánom Kamoďom rokoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %