Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
14.02.2017 11:10

Pracovný trh v roku 2016 a prognózy pre rok 2017


Pracovná mapa Slovenska v roku 2016.


Personálna agentúra Grafton Slovakia zverejnila prognózy pracovného trhu pre rok 2017


Ktoré odvetvia majú na Slovensku budúcnosť, a ktoré sektory zápasia s akútnym nedostatkom kvalifikovaných ľudí? Stane sa robotizácia, ako náhrada ľudskej pracovnej sily, realitou?

Aká bola situácia na trhu práce v regiónoch v roku 2016?

„Bratislavský kraj vytváral v roku 2016 veľmi dobré podmienky pre odborníkov z oblastí informačných technológií a ponuka pracovných pozícií bola vo veľkej miere zastúpená aj z oblasti ľudských zdrojov, napr. HR Business partner a junior špecialisti náboru zamestnancov. V Trenčianskom a Žilinskom kraji sme zaznamenali vysoký dopyt po vysokoškolsky vzdelaných uchádzačov z odboru manažment kvality a strojárstva. Podobná situácia bola i v trnavskom regióne, ktorý sa vďaka investičným stimulom a dopravnej infraštruktúre stal atraktívnym pre výrobné podniky s ponukou pozícií v oblasti manažment kvality, napr. inžinier kvality so skúsenosťou s prácou s dodávateľmi, procesný inžinier so skúsenosťou s výrobnými procesmi.

Zamestnávatelia Nitrianskeho kraja najviac vyhľadávali pracovné sily z oblasti administratívy, napr. účtovník, referent odbytu, a tiež pozície technického zamerania, najmä odborné výrobné a špecializované pozície: operátor výroby, metrológ, obrábač, nástrojár, zvárač, údržbár, elektrikár. V Košickom a Prešovskom kraji sme zaznamenali dopyt po vysokoškolsky vzdelaných uchádzačoch o prácu v odbore...

Viac v Obecných novinách č. 5-6/2016 na str. 5.

Autor: (ts-gr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2017
Projekt IT - Akadémia má zlepšiť vzdelávanie v informatike a prírodných vedách
Zlepšenie vzdelávania mladých ľudí v informatickej, technickej a prírodovednej oblasti je základným cieľom nového národného projektu IT Akadémia – Vzdelávanie pre 21. storočie. V pondelok ho predstavili v priestoroch Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave.
viac
03.10.2018
Kaprov na vianočný trh pomáhali zachraňovať aj hasiči
Počas uplynulého víkendu (29. a 30. 9.) sa uskutočnil výlov kaprov na rybníku v katastri mesta Šaštín-Stráže. TASR informoval predseda Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) Šaštín-Stráže Rudolf Ovečka.
viac
16.07.2021
Štát vám potvrdí nové vedomosti a zručnosti oficiálnym dokladom
Vzdelávanie sa nekončí opustením školských lavíc. Jedným z dôležitých predpokladov kvalitného uplatnenia na trhu práce je získavanie nových vedomostí, zručností a kompetencií počas celého profesijného života v dospelosti.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %