Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
09.05.2024 12:05

Žilinská radnica nainštalovala v šiestich mestských častiach nové defibrilátory


Snímka zdroj: Teraz.sk


Nové automatické externé defibrilátory (AED) nainštalovala žilinská radnica v Bytčici, na futbalovom ihrisku v Trnovom, Vraní a Žilinskej Lehote. Dva kusy sú k dispozícii aj vo vozidlách Mestskej polície na Vlčincoch a Hájiku.


Samospráva sa aj týmito krokmi snaží zlepšiť zdravotnú infraštruktúru v meste a jeho okolí. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová.         

Lokality pre umiestnenie nových AED mesto zvolilo tak, aby zvýšili šancu na rýchlu reakciu v prípade náhlej zdravotnej udalosti. "Prístroje sú určené na neodkladnú základnú resuscitáciu pri bezvedomí so zástavou srdca či dýchania, keď každá minúta bez zásahu a adekvátnej pomoci znižuje šancu na prežitie aj o desať percent," spomenula Ondrášová.         

AED môžu podľa nej obsluhovať laici bez medicínskeho vzdelania i trénovaní záchrancovia. Prístroj je riadený mikroprocesorom a po aktivácii okamžite inštruuje záchrancu hlasovými i obrazovými pokynmi.         

Inštaláciu ďalších defibrilátorov označil primátor Peter Fiabáne za skvelú správu pre všetkých Žilinčanov. "V život ohrozujúcej situácii sa môže ocitnúť každý z nás, a preto je dôležité mať k dispozícii prostriedky, ktoré poskytnú rýchlu pomoc. Mnohé prípady z praxe napríklad mestskej polície jednoznačne dokazujú, že prístroje AED sú jedným z nich," skonštatoval Fiabáne.         

Radnica chce zdravotnú infraštruktúru pre obyvateľov mesta a jeho častí podľa neho zlepšovať aj naďalej.         

Okrem šiestich nových lokalít sa prístroje AED nachádzajú aj na mestskom úrade, v hasičskej zbrojnici Trnové, Mojšovej Lúčke a Brodne, Kultúrnom dome Zástranie, na vrátnici Žilinskej univerzity a v žilinskej plavárni. Mestská polícia má na Hollého ulici jeden defibrilátor vo vozidle. Mapu AED prístrojov môže verejnosť nájsť na stránke Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2018
J.Krúpa:To, že má Bratislava 17 mestských častí, má svoju históriu i racionalitu
V reakcii na analýzu Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR upozorňujúcej na možnosti zefektívnenia samosprávy na území Bratislavy to uviedol predseda Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA) Jozef Krúpa.
viac
16.10.2019
Viaceré mestské časti považujú priamy kontakt s občanmi za dôležitý
Priamy kontakt s obyvateľmi, teda nielen cez webové stránky a sociálne siete, považujú za dôležitý volení predstavitelia viacerých bratislavských miestnych samospráv. Mnohé mestské časti preto pravidelne organizujú stretnutia občanov so starostom či poslancami.
viac
19.04.2021
Nová cyklotrasa prepojí jednotlivé mestské časti
Vo Vrábľoch sa začala výstavba cyklotrasy, ktorá by po dokončení mala prepojiť viaceré mestské časti. V súčasnosti je vo výstavbe prvá zo štyroch etáp.
viac
09.08.2022
Na budove mestského úradu je nainštalovaný nový externý defibrilátor
Na mestskom úrade vo Vrábľoch bol umiestnený prvý verejný automatický externý defibrilátor. V prípade potreby bude prístupný každému, kto bude poskytovať prvú pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %