Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
15.05.2024 09:55

Mesto Stropkov zabezpečuje dodanie obytných kontajnerov pre ľudí po požiari


Snímka zdroj: Teraz.sk


Mesto Stropkov uzavrelo verejné obstarávanie na dodanie deviatich obytných kontajnerov pre ľudí, ktorí prišli po aprílovom požiari o bývanie. Náklady na ich zabezpečenie budú podľa hovorcu mesta Stropkov Petra Nováka predstavovať zhruba 100-tis. eur.


"Rómovia, ktorí prišli o príbytky, sú stále umiestnení v stanovom mestečku v areáli Základnej školy Hrnčiarska. Mimoriadna situácia súvisiaca s aprílovým požiarom teda v meste stále trvá. V súčasnosti sme uzavreli verejné obstarávanie na dodávku deviatich obytných kontajnerov, ktoré plánujeme umiestniť na Orgovánovú ulicu, neďaleko komunitného centra. Termín dodania je do desiatich dní od podpisu zmluvy. Predpokladáme, že v krátkom čase by mali byť v Stropkove," uviedol Novák.         

Ako pokračoval, ešte predtým potrebujú pripraviť územie, kde budú kontajnery stáť, na čom aktuálne pracujú. Pripravujú aj žiadosť o dotáciu v rámci aktuálne vyhlásenej výzvy na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity na rok 2024.         

Čo sa týka finančnej pomoci, doteraz mesto podľa primátora Ondreja Brendzu získalo 5000 eur od prezidentky SR Zuzany Čaputovej a rovnakou sumou na zabezpečenie náhradného bývania a nákladov spojených s riešením mimoriadnej situácie prispela Nadácia Prešovského samosprávneho kraja.         

"Príspevok sme dostali aj z úradu práce a materiálne nám pomohli občianske združenie Podaj ďalej a Potravinová banka. O pomoc sme požiadali aj Úrad vlády SR, ktorý našu žiadosť postúpil na Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity, a s nimi prebieha intenzívna komunikácia. Oceniť musím aj spoluprácu so svidníckym územným spolkom Slovenského Červeného kríža," priblížil Brendza.         

Požiar, ku ktorému došlo 17. apríla, zničil v lokalite Za jarkom v Stropkove deväť obydlí. Bez strechy nad hlavou ostalo vtedy 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí. Pre 42 ľudí mesto zabezpečilo ubytovanie vo vykurovaných stanoch, zvyšných siedmich prichýlili príbuzní. Polícia následne začala v súvislosti s požiarom trestné stíhanie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2016
Kontajnerové divadelné centrum v Trenčíne je ohrozené, poslanci skrátili nájom
Pri trenčianskom kine Hviezda malo vzniknúť moderné divadelno-kultúrne centrum. Sídliť malo v modulárnej stavbe z kontajnerov, v ktorej mala byť divadelná sála pre asi 100 divákov.
viac
12.01.2017
V mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu
V centrálnej zóne myjavskej mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu. Doterajšie kontajnery nahradili od začiatku roka plastové vrecia.
viac
20.10.2017
Pri Pentagone vo Vrakuni vybudovali polopodzemné kontajnery
Už druhé stanovište polopodzemných kontajnerov v Bratislave vybudovali v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa na Stavbárskej ulici, pri problémovom obytnom dome Pentagon.
viac
22.12.2023
Na vianočných remeselných trhoch v Stropkove pomôžu ľuďom v núdzi
Stropkovčania sa aj v tomto roku môžu tešiť na obľúbené Vianočné remeselné trhy. Uskutočnia sa vo štvrtok a piatok na Námestí SNP a organizátori očakávajú účasť takmer päťdesiatich predajcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %