Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.12.2023 08:05

Na vianočných remeselných trhoch v Stropkove pomôžu ľuďom v núdzi


Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš


Stropkovčania sa aj v tomto roku môžu tešiť na obľúbené Vianočné remeselné trhy. Uskutočnia sa vo štvrtok a piatok na Námestí SNP a organizátori očakávajú účasť takmer päťdesiatich predajcov.


„Dve desiatky z nich budú výrobcovia a predajcovia tradičných remeselných výrobkov. V ponuke tunajších trhov nájdu kupujúci rôzne vianočné dekorácie, šperky, drevené i prútené výrobky, keramiku, bylinkové a včelárske produkty, hračky, textil a samozrejme potravinárske výrobky. Priamo na trhoch bude prebiehať aj výroba tradičných dychových ľudových nástrojov. Trhy potrvajú od deviatej do osemnástej hodiny, stánky s občerstvením budú k dispozícii do 20. hodiny,“ zhrnul vedúci odboru školstva a kultúry MsÚ v Stropkove Tibor Kubička. Aj keď organizátori dávali pri výbere predajcov dôraz na tradičných remeselníkov a producentov prírodných produktov, jarmočníci budú mať k dispozícii aj stánky s priemyselným tovarom a občerstvením s bohatou ponukou. „Nezabúdame ani na kultúrny program. Po obidva dni začne o šestnástej hodine. Vo štvrtok sa na pódiu predstavia žiaci ZUŠ F. Veselého a s unikátnym programom Vianoce pieskom maľované vystúpi Anastasija Melencova. Na piatok sú pripravené vystúpenia folklórnej skupiny Stropkovčani a chrámového zboru sv. Cyrila a Metoda,“ doplnil T. Kubička. Neodmysliteľnou súčasťou vianočných trhov v Stropkove je niekoľko charitatívnych sprievodných podujatí. Medzi ne možno zaradiť aj dobročinný predaj výrobkov klientov Domu detí Božieho milosrdenstva, n. o., seniorov z Nového domova či študentov gymnázia. Vo štvrtok i v piatok bude primátor Ondrej Brendza pre širokú verejnosť podávať Primátorský punč. Stropkovčania budú môcť pri tejto príležitosti venovať dobrovoľný príspevok, ktorý poputuje na dobročinné účely.

Centrum pre deti a rodiny zo Svidníka bude o sedemnástej hodine realizovať zbierku šatstva. „Podobne ako vlani, aj teraz budú v piatok popoludní stropkovskí otužilci združení v klube Ondavské utopence variť a predávať kapustnicu, pričom výťažok venujú obyvateľom neďalekej obce Ďapalovce postihnutým septembrovým zemetrasením,“ doplnil vedúci odboru školstva. Za vyše desaťročie organizácie sa Vianočné remeselné trhy v Stropkove stali tradíciou a zároveň si zachovali výnimočnú atmosféru, vďaka ktorej je ich návšteva stále neopakovateľným zážitkom. „Stretnúť priateľov, podať si ruku, spomaliť, jednoducho nechať sa viesť výnimočnou atmosférou, ktorú zažívame len raz v roku. Rovnako tak vzdať obdiv zručným remeselným majstrom, ktorých tvorivosť inšpiruje. O tom sú vianočné trhy v Stropkove i na celom Slovensku,“ uzavrel T. Kubička.

 

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Stropkovčania sa pripravujú na jubilejné vianočné remeselné trhy
Mesto Stropkov sa chystá na jubilejný desiaty ročník Vianočných remeselných trhov. Tradíciu založili v roku 2007 a odvtedy je toto podujatie neodmysliteľnou súčasťou končiaceho sa adventu a príjemného očakávania Vianoc v meste.
viac
07.12.2017
Úrad PSK sa zmenil na vianočné trhovisko
Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja sa v stredu 6. decembra symbolicky rozsvietil vianočný stromček. Stalo sa tak v rámci tradičných vianočných trhov, ktoré sú prezentáciou zariadení poskytovateľov sociálnych služieb.
viac
20.12.2017
Stropkovské vianočné remeselné trhy s novým betlehemom
Predajcovia a remeselníci budú svoj tovar a výrobky ponúkať širokej verejnosti už od štvrtkového rána (21. 12.), slávnostné otvorenie trhov je naplánované na 16. hodinu.
viac
15.11.2023
Levice: Benefičná aukcia obrazov pomôže ľuďom v núdzi
Levickí umelci aj tento rok pomôžu ľuďom v núdzi. V rámci benefičnej akcie Art for Help budú opäť v aukcii predávať svoje diela.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %