Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.06.2018 01:34

Mesto začalo s budovaním stojísk na polopodzemné kontajnery


Na sídlisku na Mierovej ulici sa osadzujú nové polopodzemné kontajnery. Snímka: (msu)


Na Mierovej ulici v Spišskej Belej už čoskoro pribudnú polopodzemné kontajnery na komunálny odpad.


"V súčasnosti realizujeme už ich osadenie, na tomto sídlisku vzniknú tri nové stojiská, pričom každé bude mať šesť takýchto špeciálnych zberných nádob. Dva budú na zmesový komunálny odpad a po jednom na plast, papier, kovy a sklo," vymenoval primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.      

Kontajnery majú objem 1,5, resp. tri a päť metrov kubických. V súčasnosti sa pracuje na úprave prvého stojiska, ktoré sa posnulo z pôvodného miesta bližšie ku kotolni, čím sa tam vytvoria štyri nové parkovacie miesta. "Zároveň sa týmto posunom umožní obyvateľom aj z bytového domu na Mierovej 13 a 14 ukladať odpad do nových kontajnerov," dodal Bieľak s tým, že okrem toho uvedená úprava umožní zrušiť stojisko s kontajnermi za bytovými domami a pribudne parkovanie pre ďalších päť áut.      

"Okolie nového stojiska sa stavebne upraví vrátane chodníkov tak, aby bolo možné zabezpečiť ich bezbariérovosť, keďže sa zrušia tri schodiská pri kotolni pred Mierovou č. 11," doplnil primátor. Následne sa vybudujú ďalšie dve stojiská – každé so šiestimi polopodzemnými kontajnermi na mieste súčasných dvoch stojísk v strede sídliska a pri Mierovej č. 1.       

Osadenie polopodzemných kontajnerov realizuje Mestský podnik Spišská Belá, s.r.o. Na projekt mesto ešte začiatkom roka vyčlenilo zo svojho rozpočtu 55.000 eur, pričom náklady na realizáciu jedného stojiska sú 15.500 eur. Podľa vyjadrenia primátora inšpiráciou pre umiestnenie takýchto kontajnerov boli pre radnicu skúsenosti zo zahraničia, kde tento systém funguje už dlhší čas, ako aj z niektorých slovenských miest. "Nielenže sa výrazne zlepšil poriadok, čistota a hygiena okolo zberných miest, k odpadu v týchto kontajneroch sa totiž fyzicky nedá voľne dostať, ale zvýšilo sa množstvo vytriedeného odpadu," upozornil Bieľak s tým, že zároveň sa znížili náklady na zber odpadu, nakoľko klesla frekvencia odvozu z dôvodu väčšieho objemu týchto kontajnerov," uzavrel Bieľak.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2020
V B. Bystrici by v tomto roku malo pribudnúť 160 polopodzemných kontajnerov
Zber vianočných stromčekov od nádob na zber komunálneho odpadu sa v Banskej Bystrici začal už 6. januára a až do 9. februára sa budú zbierať raz týždenne. Od 10. februára priebežne podľa potreby.
viac
17.05.2021
V troch lokalitách v Dubnici nad Váhom vybudujú nové polopodzemné kontajnery
Mesto vybuduje v nadchádzajúcich týždňoch nové stojiská polopodzemných kontajnerov v troch lokalitách – predovšetkým tam, kde súčasné kontajnerové stojiská kapacitne nepostačujú a nie je možné ich rozšíriť doplnením o ďalšiu zbernú nádobu.
viac
30.09.2021
Mesto Šaľa vybuduje nové stojiská s polopodzemnými kontajnermi
Šalianska radnica pokračuje v rozširovaní stojísk s polopodzemnými kontajnermi. V stredu začína mesto s výstavbou troch nových na Ulici P. J. Šafárika a na Dolnej ulici.
viac
27.02.2023
V Senici vybudovali dve stojiská s polopodzemnými kontajnermi
Mesto Senica vybudovalo dve nové stojiská s polopodzemnými kontajnermi, každé má osem kontajnerov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %