Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.10.2017 03:23

Počmáraná stena sa mení na estetické obrazy z histórie mesta


Snímka zdroj: (facebookb, OZ J.D - Galéria J.L).


Betónový múr na Okružnej ulici v Prešove, za ktorým bolo v minulosti hádzanárske ihrisko a dnes obklopuje skejtpark, dostáva novú podobu. Panely s hanlivými nápismi a čarbanicami sa menia na estetické obrazy zobrazujúce dominanty mesta.


O pozitívnu zmenu sa zaslúžilo OZ J.D.–Galéria J.L., ktoré vzniklo práve pre realizáciu tejto myšlienky.       

Ako informovala predsedníčka združenia Janette Langová, prvotné ich snahy zabrzdili byrokratické prekážky. V praxi to znamenalo aj stratu hlavných sponzorov, ktorí investovali do iných projektov, kde našli pochopenie.       

Revitalizáciu oplotenia a jeho premenu na externú galériu museli na čas odložiť. Nakoniec pomohlo vedenie mesta Prešov a získali aj súhlas od pamiatkového úradu. „Dostali sme súhlas na zobrazovanie kultúrneho dedičstva regiónu na oplotení. Získali sme skúsených ľudí, ktorí podobné steny realizovali v zahraničí a začali s uskutočňovaním tohto náročného projektu,“ uviedla Langová.       

Zatiaľ sa im podarilo vyčistiť dva panely, na ktorých sú už hotové výjavy z histórie mesta. Na prvom je zobrazený mlynský potok, ktorý touto lokalitou v minulosti pretekal a zachoval sa na dobových fotografiách. Na druhom je dominanta mesta Konkatedrála sv. Mikuláša. Langová uviedla, že všetky výdavky s premenou steny na estetický priestor hradia výlučne zo zdrojov ich občianskeho združenia. Preto prosia verejnosť, aby neboli voči prejavom akéhokoľvek poškodzovania ľahostajní.  

„Aj keď robíme bezpečnostné opatrenia v spolupráci s mestskou políciou a prešovskou radnicou, obraciame sa s výzvou na Prešovčanov o spolupatričnosť a pomoc, aby sme si uchránili tieto unikátne výtvory pred akýmkoľvek náznakom vandalizmu,“ povedala Langová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2020
Mesto vypísalo výzvu na humanizáciu obytného priestoru Vodáreň dvor
Výzvu na predkladanie ponúk pre podlimitné zákazky na predmet zákazky Humanizácia obytného priestoru Vodáreň dvor číslo 2 zverejnilo mesto Trnava vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
14.06.2021
Vnútroblok na Hviezdoslavovej a Štefánikovej ulici prešiel veľkými zmenami
Prešovčania bývajúci na Hviezdoslavovej a Štefánikovej ulici si môžu oddýchnuť vo vynovenom vnútrobloku. Pribudla tu zeleň, lavičky, ale aj detské ihrisko.
viac
28.12.2021
Pri Toryse vyrástlo nové workoutové ihrisko
V Prešove v blízkosti rieky Torysa na Sídlisku III pribudlo úplne nové workoutové ihrisko. V areáli sa nachádza viac ako 17 stanovísk a je voľne dostupný pre verejnosť.
viac
16.03.2022
Mesto Prešov kompletne zrevitalizuje park Pánska záhrada
Mesto Prešov plánuje v tomto roku začať s obnovou a revitalizáciou parku Pánska záhrada v miestnej časti Nižná Šebastová. Realizácia projektu bude možná vďaka schváleniu nenávratného finančného príspevku z eurofondov. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %