Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.11.2021 12:10

Mesto Prešov oživili tri nové muraly


Mural art, podobne ako ďalšie formy „umenia ulice“, vzniklo prirodzenou tendenciou manifestovať isté postoje, pohľady na spoločnosť, ale aj esteticky zveľadiť a vizuálne zatraktívniť verejný priestor.


V uliciach mesta Prešov pribudli ďalšie zaujímavé „kultúrne novinky“. Priestor dostalo pouličné umenie, a to v podobe veľkoplošných nástenných malieb – muralov. Tri výnimočné umelecké diela už niekoľko dní zatraktívňujú verejný priestor na dvoch sídliskách a v centre mesta.


Prostredníctvom verejnej výzvy vybrala hodnotiaca komisia tri víťazné návrhy, ktoré traja slovenskí umelci v priebehu niekoľkých dní zvečnili na stenách troch prešovských budov.

Realizácia všetkých troch muralových malieb začala súbežne, a to 5. 11. 2021. Kompletné prevedenie týchto muralov môžu Prešovčania obdivovať už niekoľko dní. Cieľom projektu je priniesť umenie do verejného priestoru, zatraktívniť nevýrazné časti mesta Prešov, ale aj miestne kultúrne zariadenia, v ktorých sa stretáva široká verejnosť. Práve tu vzniká priestor pre prepojenie a budovanie rôznych foriem umenia, kultúry a komunít.

Muraly umiestnené v podchode na najväčšom sídlisku Sekčov, na stene budovy folkloristov pôsobiacich v KZ Družba, či na nádvorí Čierneho orla, budú odteraz zvýrazňovať charakter moderného a turisticky atraktívneho mesta, ktorým Prešov skutočne je. Okoloidúci sa môžu s nástennými maľbami fotiť, skúmať zaujímavé umelecké motívy alebo sa pri nich len na chvíľu zastaviť a vnímať kompozíciu umenia a verejného priestoru. Realizátor celej tejto iniciatívy – Park kultúry a oddychu chce aj takýmto spôsobom podporiť rozvoj kultúry a inovácií v meste Prešov.

Mural art, podobne ako ďalšie formy „umenia ulice“, vzniklo prirodzenou tendenciou manifestovať isté postoje, pohľady na spoločnosť, ale aj esteticky zveľadiť a vizuálne zatraktívniť verejný priestor. Veľkoplošné nástenné maľby – muraly sú tak situované v rôznych častiach miest, najčastejšie na fasádach budov, ale i na ďalších „plátnach ulice".

Muraly, dočasne alebo trvalo, zobrazujú posolstvá, umenie a kultúru, zároveň však reagujú na konkrétny priestor, čím sa budova lepšie adaptuje v prostredí, v ktorom sa nachádza. Významnou pridanou hodnotou muralových malieb je, že prostredníctvom nich je možné efektívne redukovať „vizuálny smog", ktorého, žiaľ, ani v našom meste nie je málo.

Muralová tvorba sa v Prešove pomaly, ale isto rozbieha. Našou dlhodobou snahou bude lokalizovať vhodné steny na tvorbu muralových malieb a v spolupráci s vlastníkmi budov a street artovou komunitou realizovať umelecky hodnotné a atraktívne diela ulice.

 

 

Autor: (ts-Prešov-Patrícia Nagyová, výkonná asistentka riaditeľky PKO)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Počmáraná stena sa mení na estetické obrazy z histórie mesta
Betónový múr na Okružnej ulici v Prešove, za ktorým bolo v minulosti hádzanárske ihrisko a dnes obklopuje skejtpark, dostáva novú podobu. Panely s hanlivými nápismi a čarbanicami sa menia na estetické obrazy zobrazujúce dominanty mesta.
viac
29.11.2019
Rekonštrukcia MŠ na Važeckej ulici si vyžiadala viac ako milión eur
Materská škola (MŠ) na Važeckej ulici je ďalšou z prešovských škôlok, v ktorej sa po rekonštrukcii vytvorili lepšie podmienky nielen na výučbu, ale aj na hranie a zábavu detí i predškolákov.
viac
13.01.2020
Suma 1,1 milióna eur za záchranné práce je podľa radnice predbežná
Objednávka v objeme 1,1 milióna eur na záchranné práce v súvislosti s výbuchom plynu na Mukačevskej ulici v Prešove je podľa radnice iba predbežná a jej výška sa môže meniť v závislosti od reálne vykonaných prác.
viac
16.08.2021
Výzva na vytvorenie muralu v Liptovskom Mikuláši
V Liptovskom Mikuláši vyhlásili otvorenú výzvu na predkladanie umeleckých návrhov na mural v centre mesta, teda veľkoplošnú maľbu. Realizovať sa bude na hlavnej stene historickej budovy knižnice Gašpara Fejérpataky Belopotockého v priebehu jesene. Termín na predkladanie návrhov končí už 31. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %