Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.12.2021 12:35

Petržalský mládežnícky parlament plánuje projekty aj v roku 2022


Snímka zdroj: (FB / Petržalský mládežnícky parlament).


Petržalský mládežnícky parlament (PMP), ktorý je iniciatívnym a poradným orgánom starostu i mestskej časti, pripravuje viaceré aktivity aj v roku 2022. Zamerať sa chce najmä na životné prostredie, infraštruktúru, kultúru a šport, ale aj prepojenie formálneho a neformálneho vzdelávania.


"Veríme, že v spolupráci s miestnym zastupiteľstvom a miestnym úradom sa nám podarí úspešne zrealizovať všetky plánované projekty, ktoré zlepšia život mladým ľuďom v Petržalke," skonštatoval Juraj Valocsay, spracovateľ materiálu o plánovaných aktivitách, ktoré PMP predstavil v decembri poslancom.

V oblasti životného prostredia chcú členovia PMP participovať napríklad na sanácii nezákonne uloženého odpadu či pri výbere lokalít na osadenie nových odpadkových košov a košov na cigaretové ohorky (špakomaty). Plánuje tiež pripraviť projekt vtáčích búdok aj vytvoriť internetovú galériu rastlín a drevín na území mestskej časti.

V oblasti kultúry a športu prichádza s projektom označenia Petržalského umenia vo verejnom priestranstve, ktorý by aj takýmto spôsobom približoval históriu mestskej časti. Do budúcnosti má za cieľ pripraviť aj turistické mapy naprieč Petržalkou. Projekt Petržalská izba spočíva v zobrazení života ľudí v Petržalke z čias socializmu v jednej miestnosti, pretože na minulosť netreba zabúdať. Cieľom je vytvoriť expozíciu starých predmetov pochádzajúcich z doby 70. až 80. rokov minulého storočia.

PMP sa chce zamerať aj na športové dni, filmovú a fotografickú súťaž pre mladých tvorcov, chemickú šou pod vedením chemika v základných školách alebo na vytvorenie plôch pre legálne grafity, ktorými by sa mohla napríklad vizuálne obnoviť ošarpaná budova.

V oblasti školstva chce pomáhať deviatakom pri výbere strednej školy, prepájať žiacke školské rady či pokračovať v projekte, ktorého cieľom je prinášať študentom základných a stredných škôl workshopy s odborníkmi na témy, ako napríklad mentálne zdravie, hoaxy a dezinformácie, multikulturalizmus, drogová politika či práva menšín.

V rámci infraštruktúry chce participovať pri opravách chodníkov a terás, osádzaní nových lavičiek či pomôcť pri propagácii cyklodopravy.

Petržalský mládežnícky parlament vznikol v decembri 2020 a v roku 2021 vytvorili jeho členovia prvé výstupy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2020
Mesto hodnotí tento rok z pohľadu investícií ako úspešný
Mesto Lipany hodnotí tento rok napriek okolnostiam v súvislosti s koronakrízou ako úspešný. Ako uviedol jeho primátor Vladimír Jánošík, očakával väčšie výpadky v podielových daniach, ktoré sa podľa jeho slov našťastie nenaplnili.
viac
04.01.2022
Plány splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v roku 2022
Základnými prioritami nového splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Jána Hera v roku 2022 je naplnenie cieľov Plánu obnovy a odolnosti a efektívne čerpanie zdrojov súčasného a predchádzajúceho programového obdobia vo vzťahu k marginalizovaným rómskym komunitám a výchove a vzdelávaniu.
viac
19.08.2022
Vidiecka žena roka – „Líderka roka 2022“
Vidiecky parlament na Slovensku s obcou Trnavá Hora a partnermi vyhlasujú 21. ročník súťaže Vidiecka žena roka – „Líderka roka 2022“.
viac
12.01.2023
Petržalský mládežnícky parlament hľadá svojich nových členov
Petržalský mládežnícky parlament (PMP), ktorý je iniciatívnym a poradným orgánom starostu i miestneho zastupiteľstva, hľadá nových členov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %