Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
26.11.2020 07:50

V Petržalke sa pomaly kreuje nový mládežnícky parlament


Ilustračná snímka: (minedu.sk).


V bratislavskej Petržalke sa už kreuje nový mládežnícky parlament. Jeho členovia boli vybratí spomedzi 40 uchádzačov, momentálne pokračujú prípravy na prvé spoločné on-line stretnutia.


Zvoliť by sa malo na nich vedenie mládežníckeho parlamentu a schváliť pracovný program na najbližšie obdobie.     

„V prvých týždňoch by sme sa chceli venovať najmä tomu, aby sa mladí členovia parlamentu zoznámili s chodom mestskej časti, mládežníckymi organizáciami, ktoré pôsobia v Petržalke. Aby sformulovali najväčšie výzvy a absolvovali vzdelávania, ktoré im pomôžu pri zapájaní sa do participačného procesu,” uviedol Milan Polešenský, koordinátor Petržalského mládežníckeho parlamentu (PMP).      

Členov vyberala odborná komisia zložená z odborníkov, zástupcov inštitúcií, ktoré sa venujú mládežníckej politike, a zástupcov mládežníckych organizácií. Spomedzi 40 kandidátov vybrala 20, ktorí najlepšie spĺňali podmienky. „Pri výbere prihliadala na ich motiváciu, mimoškolskú činnosť a skúsenosti,” priblížil Polešenský. Dôležitým kritériom bol aj pohľad uchádzačov na to, aká by mala byť úloha mládežníckeho parlamentu a ako si predstavujú mestskú časť vhodnú pre život a rozvoj mladých ľudí.      

Podľa koordinátora PMP sa však počíta do budúcnosti aj so spoluprácou s tými uchádzačmi, ktorí vo výbere neuspeli. „Pri Petržalskom mládežníckom parlamente budú pôsobiť pracovné skupiny, kde by mali pracovať aj členovia PMP, ale aj tí, ktorí priamo v mládežníckom parlamente nezasadajú,” poznamenal Polešenský.      

Mládežnícky parlament, ktorého členmi budú mladí ľudia vo veku od 15 do 30 rokov, má fungovať ako poradný a iniciatívny orgán samosprávy. Váha jeho názoru vo vzťahu k mestskej časti má byť ekvivalentná komisii. Spolupráca sa predpokladá napríklad pri edukačných, športových či voľnočasových projektoch.      

Podieľať sa bude na rozvoji práce s mládežou i mládežníckych iniciatív, a tiež na riešení problémov mladých ľudí žijúcich a študujúcich na tomto území. Venovať sa bude taktiež spracovávaniu a podávaniu iniciatívnych návrhov a stanovísk vo veciach týkajúcich sa mládeže. Členstvo v ňom považuje zároveň za príležitosť pre mladých participovať na dianí vo svojom okolí, získať skúsenosti v oblasti fungovania samosprávy a angažovania sa vo veciach verejných.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2020
V Petržalke by mohol v budúcnosti pôsobiť mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke by mohol pôsobiť mládežnícky parlament. Fungovať by mal ako poradný a iniciatívny orgán starostu a miestneho zastupiteľstva.
viac
08.07.2020
Humenné bude mať svoj mládežnícky parlament, profitovať budú obe strany
Mesto Humenné bude mať od septembra nový poradný orgán z radov mládeže. Mestský mládežnícky parlament, ktorého zriadenie a štatút schválili mestskí poslanci na svojom zasadnutí 29. júna, má podľa slov iniciátora projektu Martina Ruščanského pomôcť mestu i mládeži.
viac
02.03.2021
Študenti pomáhajú svojim učiteľom
Mladí ľudia z Petržalského mládežníckeho parlamentu uzatvorili prvý cyklus webinárov pre učiteľov základných a stredných škôl s názvom „Ako kreatívne používať online nástroje vo vyučovaní”.
viac
12.01.2023
Petržalský mládežnícky parlament hľadá svojich nových členov
Petržalský mládežnícky parlament (PMP), ktorý je iniciatívnym a poradným orgánom starostu i miestneho zastupiteľstva, hľadá nových členov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %