Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.04.2020 08:05

V Petržalke by mohol v budúcnosti pôsobiť mládežnícky parlament


Pohľad na Petržalku.


V bratislavskej Petržalke by mohol pôsobiť mládežnícky parlament. Fungovať by mal ako poradný a iniciatívny orgán starostu a miestneho zastupiteľstva.


Jeho zriadenie bude závisieť od poslancov, ktorí by sa tým mali zaoberať na najbližšom rokovaní. Ak návrh podporia, mestská časť by tak bola pravdepodobne prvou spomedzi bratislavských miestnych samospráv.

„Myšlienka vznikla na európskom samite regiónov a miest v Bukurešti, kde sa diskutovalo aj o zapojení mládeže v samosprávach. Prezentované príklady dobrej praxe inšpirovali poslanca miestneho zastupiteľstva,” uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková s tým, že následne vznikla pracovná skupina, ktorá myšlienku rozvinula, prepracovala pre aplikáciu v mestskej časti a sformulovala do návrhu štatútu.

Mládežnícky parlament by mal fungovať ako poradný a iniciatívny orgán samosprávy. „Váha jeho názoru vo vzťahu k mestskej časti by mala byť ekvivalentná komisii,” poznamenala Halašková. Spolupráca sa predpokladá najmä pri edukačných, športových a voľnočasových projektoch.

Mládežnícky parlament by sa mal venovať najmä zastupovaniu záujmov mladých ľudí na území Petržalky, spracovávaniu a podávaniu iniciatívnych návrhov a stanovísk vo veciach týkajúcich sa mládeže. Taktiež by sa mal podieľať na rozvoji práce s mládežou, na rozvoji mládežníckych iniciatív a na riešení problémov mladých ľudí žijúcich a študujúcich na tomto území.

Jeho súčasťou by tak mohli byť napríklad študenti stredných alebo vysokých škôl, členovia budú vyberaní na základe prihlášky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2020
Humenné bude mať svoj mládežnícky parlament, profitovať budú obe strany
Mesto Humenné bude mať od septembra nový poradný orgán z radov mládeže. Mestský mládežnícky parlament, ktorého zriadenie a štatút schválili mestskí poslanci na svojom zasadnutí 29. júna, má podľa slov iniciátora projektu Martina Ruščanského pomôcť mestu i mládeži.
viac
26.11.2020
V Petržalke sa pomaly kreuje nový mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke sa už kreuje nový mládežnícky parlament. Jeho členovia boli vybratí spomedzi 40 uchádzačov, momentálne pokračujú prípravy na prvé spoločné on-line stretnutia.
viac
12.01.2023
Petržalský mládežnícky parlament hľadá svojich nových členov
Petržalský mládežnícky parlament (PMP), ktorý je iniciatívnym a poradným orgánom starostu i miestneho zastupiteľstva, hľadá nových členov.
viac
15.11.2023
Ružinov hľadá záujemcov do mládežníckeho parlamentu
Bratislavský Ružinov by sa mohol pridať k samosprávam, kde pôsobí mládežnícky parlament. Ide o poradný a iniciatívny orgán miestneho zastupiteľstva i starostu. Záujemci sa môžu ešte prihlásiť do konca novembra. Mládežnícky parlament bude kreovaný z 15 z tých, ktorých vyberie komisia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %