Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.10.2019 12:15

Obnovu hradov pri Hrone pomôžu podporiť platené prehliadky


Hrad Šášov. Ilustračná snímka, zdroj: bbonline.sk


Na vybraných lokalitách Pohronskej hradnej cesty sa počas jesene uskutočnia komentované prehliadky, prostredníctvom ktorých návštevníci podporia obnovu hradov.


Na odborný výklad sa môžu tešiť návštevníci na Zvolenskom zámku, Pustom hrade, hradoch Šášov a Revište a zaniknutom hrade Peťuša.

Projekt Pohronskej hradnej cesty ožil pred letom tohto roka ako turistický produkt Banskobystrického kraja. Komentované prehliadky na hradoch tejto trasy sledujú dva hlavné ciele. "Prvým je poskytnúť možnosť nadýchnuť sa atmosféry hradnej lokality a súčasne sa dozvedieť čo najviac zaujímavých informácií a príbehov, a to nie od hocikoho. Prehliadkami prevedú samotní hradní páni, historici alebo archeológovia, ktorí majú k hradom a ich príbehom najbližšie," priblížila špecialistka destinačného marketingu Zuzana Jóbová.       

Druhým zámerom je začať cez predaj zážitkov na hradoch generovať zdroje s tým, že tieto peniaze sa v rôznej forme vrátia späť do projektu Pohronskej hradnej cesty. "Obnova, ale aj údržba hradov je finančne náročná činnosť, združenia robia zázraky pri zháňaní peňazí. My by sme tiež radi priložili ruku k dielu, preto uvádzame na trh platené prehliadky hradov, ktoré sú zvyčajne pre návštevníkov zdarma. Pridanou hodnotou našich prehliadok je slovný výklad od tých najkompetentnejších a malý darček," uviedla Iveta Niňajová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.       

Komentované prehliadky sa začali v sobotu (12. 10.) na hrade Revište pri Žarnovici a Zvolenskom zámku. O týždeň na to, v sobotu 19. októbra, budú prehliadky na hrade Šášov a v sobotu 26. októbra na Pustom hrade vo Zvolene.       

Projekt Pohronská hradná cesta vznikol vďaka iniciatíve občianskych združení na hradoch, ktoré pracujú na záchrane, obnove alebo konzervácii jednotlivých lokalít. Cieľom projektu je popularizovať hrady medzi širokou verejnosťou, motivovať k ich návšteve a zároveň pripomínať bohatú históriu regiónu popri Hrone. V spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu a Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja sa pracuje na rozšírení dostupnosti hradov aj cyklotrasami a po vode. Prvým hradom dostupným splavom Hrona bude hrad Peťuša neďaleko Zvolena.       

"Na tomto projekte sa intenzívne pracuje, dostupnosť hradu Peťuša splavom rieky Hron je náš cieľ na budúcu letnú sezónu. Preto už túto sobotu organizujeme dobrovoľnícku brigádu, počas ktorej spoločnými silami upraceme lúku, kde plánujeme sprístupniť prístavisko. Zároveň pomôžeme pri úpravách na hrade Peťuša, kde upravíme terén poznačený archeologickým výskumom v rokoch 2011 – 2018," podotkla Jóbová s tým, že výsledky tohto výskumu priblíži účastníkom brigády vedúca archeologického výskumu Noémi Beljak Pažinová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2019
Pohronská hradná cesta približuje históriu 16 hradných lokalít
Históriu 16 hradných lokalít vinúcich sa popri toku Hrona približuje Pohronská hradná cesta. Projekt vznikol ako jedna z produktových línií Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ako turistickej destinácie.
viac
29.07.2019
Na hrade Revište chcú tento rok sprístupniť vyhliadku v severnej veži
V obnove hradnej zrúcaniny Revište neďaleko Žarnovice pokračujú aj tento rok. Vďaka projektu obnovy hradov pomocou nezamestnaných tu už šiestykrát našlo prácu 19 ľudí. Obnova hradu zamestnáva aj ďalších špecializovaných remeselníkov ako sú tesári či murári.
viac
26.11.2019
Zvolen: Výstava na zámku predstavuje víťazný mobiliár pre Pohronskú hradnú cestu
Turisticky príťažlivé miesta na Pohronskej hradnej ceste budú mať jednotný mobiliár. Jeho výsledná podoba vznikla vďaka architektonicko-krajinárskej súťaži, do ktorej sa zapojili kreatívci, dizajnéri a architekti s inšpiratívnymi návrhmi.
viac
22.02.2020
Šarišská cesta krásami regiónu
„História nie je veda, je to umenie, ktoré potrebuje predstavivosť“, povedal francúzsky básnik Anatole François Thibault. Pre podporu predstavivosti a hlavne pre podporu turizmu Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš (ďalej OOCR) pokračuje v propagácii jedinečnosti svojho regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %