Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.03.2017 02:13

Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie


Hrad Revište.


Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.


Na verejnosť sa obrátilo s prosbou o zaslanie fotografií pochádzajúcich spred roka 1980, ktoré zrútenú južnú stenu severnej veže dokumentujú.      

Výkonný riaditeľ združenia Ratibor Mazúr priblížil, že združenie má fotografie z roku 1980, kedy časť z južného múra ešte stála. S prosbou o poskytnutie kópií starších snímok alebo negatívov sa preto obrátilo na ľudí, aby mohli vežu opraviť čo najvernejšie.      

Prácam na murovaní južného múra bude v jarných mesiacoch predchádzať archeologický výskum. Približne v polovici sezóny by sa podľa Mazúra chceli pustiť do výstavby vyhliadkovej plošiny. Pôjde o drevenú konštrukciu, ktorá prekryje interiér veže a ku ktorej budú viesť drevené schody so zábradlím.       

"Ako bude vyzerať vyhliadková plošina, navrhne statik. Ešte nemáme pripravenú ani štúdiu. Všetko bude vyhádzať z toho, ako sa nám podarí vytiahnuť južný múr, tomu sa to musí prispôsobiť," vysvetlil Mazúr.       

Práce na hrade však budú počas roka prebiehať aj v ďalších častiach. Minulý rok tu v rámci projektu obnovy hradov pomocou nezamestnaných našlo prácu viac ako 20 ľudí. Združenie sa o finančnú podporu v rámci tohto projektu uchádza aj tento rok.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
26.09.2016
Projekt obnovy hradov zamestnal v tomto roku 602 uchádzačov o prácu
Do národného projektu "Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva“ sa v tomto roku zapojilo 39 zamestnávateľov, ktorí vytvorili 602 pracovných miest. Informovala o tom hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR ) Jana Lukáčová.
viac
19.05.2020
V Stropkove začínajú rekonštruovať kostolnú vežu
Mesto Stropkov v spolupráci s rímskokatolíckou cirkvou vstupujú do finálnej fázy rekonštrukcie renesančnej veže Sanktuária Najsvätejšieho tela a krvi Kristovej, ktorej cieľom je sprístupniť túto najvýznamnejšiu a zároveň najvyššiu stavbu v regióne verejnosti.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %