Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.05.2020 09:10

V Stropkove začínajú rekonštruovať kostolnú vežu


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Stropkov v spolupráci s rímskokatolíckou cirkvou vstupujú do finálnej fázy rekonštrukcie renesančnej veže Sanktuária Najsvätejšieho tela a krvi Kristovej, ktorej cieľom je sprístupniť túto najvýznamnejšiu a zároveň najvyššiu stavbu v regióne verejnosti.


V uplynulých dňoch podpísali so zhotoviteľom prác zmluvu o dielo a do samotnej realizácie by sa mali pustiť počas tohto týždňa. Informoval o tom hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

„Dovolím si povedať, že z hľadiska propagácie našej histórie a rozvoja cestovného ruchu ide o jednu z najvýznamnejších akcií uplynulých rokov. Myšlienkou sprístupnenia veže sme sa začali zaoberať už krátko po komunálnych voľbách v roku 2014, keď som nastúpil do funkcie. Nasledujúce roky sme sa venovali samotnej príprave a celý proces nebol jednoduchý. Od začiatku sme úzko spolupracovali s krajským pamiatkovým úradom na čele s riaditeľkou Evou Semanovou, ktorá nám bola veľmi nápomocná,” uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Ocenil tiež ústretovosť predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi, konkrétne arcibiskupa Bernarda Bobera a dekana Miroslava Kyšeľu, bez ktorých by podľa jeho slov tento projekt určený širokej verejnosti nebolo možné uskutočniť.

V roku 2017 realizovali archeologický výskum, ktorý bol podkladom pre spracovanie projektovej dokumentácie rekonštrukcie. Následne hľadali zdroje financovania. Celková výška investície dosiahne 145 000 eur a financovať ju budú z dotácie vo výške 60 000 eur poskytnutej v rámci výjazdového rokovania vlády SR v minulom roku, zvyšných 85 000 eur poskytne mesto z vlastných prostriedkov.

Rekonštrukcia sedempodlažnej, 45 metrov vysokej veže bude zahŕňať predovšetkým interiérovú obnovu. Vymenené budú vchodové aj ostatné vnútorné dvere, opravené kamenné točité schodisko a vymenená elektroinštalácia i osvetlenie. Oprava sa dotkne aj príslušenstva vežových hodín, nové budú drevené schodiská vedúce na horné podlažia a obnovený aj ochoz veže. V objekte postavenom na prelome 16. a 17. storočia mali byť po rekonštrukcii vytvorené aj malé muzeálne expozície.

„Urobili sme pomyselný posledný krok a môžeme začať rekonštruovať. Verím, že do konca roka veža privíta prvých návštevníkov,” dodal primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
01.10.2020
Turčianska knižnica na Severe sa zmenila na nepoznanie
Pobočka Turčianskej knižnice na sídlisku Sever prešla kompletnou rekonštrukciou. Investíciu vo výške viac ako 330-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %