Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.03.2023 08:25

Obec chce obnoviť úrad a kultúrny dom, majú už takmer 60 rokov


Na snímke pred úradom starostka Mária Mozolová. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Domaníky v okrese Krupina by chceli v dohľadnej dobe obnoviť obecný úrad a kultúrny dom zo 60. rokov uplynulého storočia. Oba tvoria jeden celok.


Žiadosť o príspevok na zníženie energetickej náročnosti budovy podali ešte minulý rok na Environmentálny fond.

"Naša žiadosť je momentálne v schvaľovacom procese. Aktuálne pripravujeme verejné obstarávanie," povedala starostka Mária Mozolová. Náklady na stavbu sú približne 190 000 eur.

Na časti, v ktorej sídli obecný úrad, vymenili ešte v roku 2019 okná. Získali na to z Ministerstva financií SR 9000 eur. Celá výmena ale stála približne 20 000 eur, zvyšok musela doplatiť obec. Ročný rozpočet samosprávy je pritom zhruba 60 000 eur.

"V tom istom roku sme podali aj žiadosť o príspevok z Miestnej akčnej skupiny Zlatá cesta na výmenu elektroinštalácie a okien a dverí v kultúrnom dome. Financie vo výške 35 000 eur nám Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá projekty posudzuje, schválila iba nedávno," priblížila starostka. Pri súčasných cenách stavebných materiálov sa ale obáva, že rozpočet sa výrazne zvýši a obec nebude mať peniaze na dofinancovanie.

Aktuálne poslali aj žiadosť o príspevok 10 000 eur na Úrad vlády SR z rezervy premiéra a to na renováciu omietok v interiéri domu smútku.

Podľa Mozolovej obec s asi 215 obyvateľmi má dlhodobo problémy s pitnou vodou, keďže vodovod tam nie je a ľudia čerpajú vodu z vlastných studní. "Voda v nich je ale závadná a obec v súčasnej situácii nemá peniaze ani len na projekt, ktorý by prísun vodovodu do obce riešil," pripomenula.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2019
Samospráva chce riešiť problémy s vykurovaním v obecných budovách
Aj v tomto roku chcú v Kľaku (okres Žarnovica) pokračovať v obnove miestneho kultúrneho domu a budovy obecného úradu. Starosta Ľuboš Haring priblížil, že najväčšie problémy majú v týchto budovách s kúrením. Kým v budove kultúrneho domu žiadne nemajú, na obecnom úrade ho potrebujú vymeniť.
viac
28.09.2021
V Babinej rekonštruujú obecný úrad z vlastných zdrojov
V obci Babiná v okrese Zvolen začali s obnovou budovy obecného úradu a kultúrneho domu. Prestavba, prístavba a nadstavba obecnej budovy prinesie občanom lepšie služby, sústredené na jednom mieste.
viac
05.08.2022
V obci obnovujú kultúrny dom s obecným úradom a poštou
V obci Horné Hámre v okrese Žarnovica obnovujú kultúrny dom, v ktorom sídli aj obecný úrad, pošta a hostinec. Poslednou väčšou rekonštrukciou objekt prešiel v druhej polovici 70. rokov uplynulého storočia.
viac
15.02.2023
Obnovu kultúrneho domu a obecného úradu by mali onedlho ukončiť
V Čekovciach v okrese Krupina obnovujú kultúrny dom a obecný úrad. Obec na to získala dotáciu takmer 394.262 eur od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Uviedol to starosta Milan Gregáň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %