Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.08.2021 10:25

Nitra pripravuje mobilný zber kuchynských tukov


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Nitra pripravuje mobilné zbery kuchynského oleja a tuku. Novinku plánuje spustiť po prázdninách, prvý zber sa bude konať 10. a 11. septembra.


Radnica chce motivovať Nitranov aj bonusmi. „Pri odovzdaní jedného litra použitého kuchynského oleja dostanú litrový ocot, za šesť litrov zasa jeden liter slnečnicového oleja. Použité kuchynské oleje a tuky je potrebné odovzdať v uzatvárateľnej, najlepšie priehľadnej PET fľaši, alebo vo väčšom kanistry, nie v sklenenej fľaši, na jedno zo zberných miest,“ uviedla Lenka Mareková z mestského úradu.

Magistrát už na mestskej webovej stránke zverejnil miesta, na ktorých sa bude použitý kuchynský olej zbierať. V piatok 10. septembra bude zber prebiehať v mestských častiach Dražovce, Zobor, Chrenová, Janíkovce a Dolné Krškany. Na druhý deň zasa v Horných Krškanoch, na Čermáni, Klokočine, Dieloch, Mlynárcach, Kyneku, Párovských Hájoch a v Starom meste.

Radnica upozorňuje, že zbierať sa budú výhradne oleje používané v kuchyni. „V žiadnom prípadne nie minerálne, motorové a iné odpadové oleje,“ pripomenula Mareková.

Podľa jej slov je zber použitých tukov dôležitý, pretože inak znečisťuje a zanáša kanalizačné potrubia. „Keď sa dostane do vody, dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody. Olej je biologicky ťažko odbúrateľný a vo vodnom prostredí redukuje kyslík potrebný pre faunu a flóru. Použitý olej obsahuje karcinogény. Jeho recykláciou sa zamedzí znečisteniu povrchových a podzemných vôd,“ vysvetlila Mareková. Ako doplnila, vyzbieraný kuchynský olej sa po spracovaní ekologicky premení na emisne úsporné biopalivo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2021
Obyvatelia Nitry sa môžu zapojiť do fašiangovej súťaže Nitránsky pupek
Nitrania sa do polovice februára môžu zapojiť do celomestskej fašiangovej súťaže s názvom Nitránsky pupek. Víťazom sa stane ten, kto pripraví najlepšiu fašiangovú špecialitu.
viac
29.04.2021
Šaľa chce motivovať ľudí pri zbere oleja, pošle za nimi zbernú dodávku
Šalianska radnica chce motivovať obyvateľov mesta, aby sa viac zapojili do zberu použitého kuchynského oleja. Bude preto za nimi posielať zberné dodávky a bude ich aj odmeňovať.
viac
07.06.2021
Nitra pripravuje rekonštrukciu Hollého ulice
Nitrianska radnica pripravuje rozsiahlu rekonštrukciu Hollého ulice, ktorá je jednou zo spojníc centra mesta s najväčším nitrianskym sídliskom Klokočina a mestskou časťou Čermáň. Frekventovaná dopravná tepna by mala podľa magistrátu prejsť aj podstatnou modernizáciou.
viac
13.10.2023
Za 3 litre použitého kuchynského oleja dostanete liter nového
Technické služby mesta Dubnica n/V prichádzajú v druhej polovici roka rovno s dvoma novinkami týkajúcimi sa zberu kuchynských olejov a tukov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %