Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.01.2020 04:00

Nie každá samospráva musí mať zriadený mládežnícky parlament


Ilustračná snímka. Mládežnícky parlament Spišská Belá.


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR si nemyslí, že by každá samospráva mala mať povinne zriadený mládežnícky parlament. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.


Uviedol, že podnet na jeho zriadenie, ako aj samotnú snahu a chuť sa aktivizovať, by mali prejaviť práve mladí ľudia a na základe takéhoto podnetu zdola by malo vedenie samosprávy zareagovať a umožniť partnerský prístup zriadením mládežníckeho parlamentu.       

Kreovaniu mládežníckeho parlamentu by mala podľa ministerstva školstva predchádzať verejná výzva, aby čo najviac mladých ľudí o tejto možnosti vedelo a zvážilo svoje zapojenie. Podľa ministerstva je pre samosprávy diskusia s mladými ľuďmi združenými v mládežníckych parlamentoch podnetná v tom, že vďaka nej zozbierajú informácie a ich potreby, ktoré môžu byť následne využité v prospech riadenia a rozvoja obce či mesta. "Zachytili sme dokonca správy o tom, že v niektorých mestách a obciach, kde mládežnícky parlament doteraz nefunguje, veria, že práve vďaka prijatiu novely zákona o podpore práce s mládežou získali lepšiu východiskovú pozíciu na jeho kreovanie," poznamenal rezort školstva.       

Ministerstvo školstva tvrdí, že podporuje mladých ľudí v tom, aby aktívne a zodpovedne pristupovali k dianiu v ich komunite, aby vnímali samých seba ako aktérov možnej zmeny k lepšiemu. "Veríme, že sa stretnú s rovnako pozitívnym prístupom zástupcov samospráv pri ich snahách," uviedol rezort školstva.       

Ako pozitívny krok vníma rezort to, že postavenie mládežníckych parlamentov našlo prvýkrát oporu v zákone. Vidí za tým aj podnet, ktorý vychádzal priamo z požiadaviek mladých ľudí. "Mládežnícke parlamenty považujeme za efektívny nástroj participácie v samosprávach, vďaka ktorému sa mladí ľudia môžu podieľať na dianí v komunite a vyjadrovať svoj názor vo veciach, ktoré sa ich týkajú. Máme skúsenosť, že motivácia mladých ľudí byť aktívnymi občanmi narastá aj s príležitosťami, ktoré sú im ponúkané a s pocitom, že tvorcovia politík sú ochotní načúvať ich potrebám a nápadom a berú ich ako rovnocenných partnerov s potenciálom," poznamenal rezort školstva.       

Mladí ľudia svojou angažovanosťou v podobných štruktúrach podľa ministerstva školstva získavajú aj neoceniteľné sociálne a občianske zručnosti či kompetencie, ktoré pre nich budú v budúcnosti výhodou.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Rezort školstva vyhlásil výzvu na podporu duálneho vzdelávania
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 30. júla zverejnilo vyzvanie pre národný projekt "Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy".
viac
14.03.2019
MŠVVaŠ požiadalo ministerstvo financií o peniaze na rekreačné poukazy
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR oslovilo ministerstvo financií so žiadosťou o poskytnutie finančných prostriedkov na rekreačné poukazy. TASR to potvrdil odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.
viac
11.04.2020
B. Tréger: Regionálne školstvo potrebuje rýchle zmeny a pomoc
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger požiadal ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o urýchlené rokovanie. Navrhovanými témami sú financie a zmeny viacerých školských zákonov.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %