Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.03.2019 02:30

MŠVVaŠ požiadalo ministerstvo financií o peniaze na rekreačné poukazy


Ilustračná snímka. zdroj: TV noviny.sk


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR oslovilo ministerstvo financií so žiadosťou o poskytnutie finančných prostriedkov na rekreačné poukazy. TASR to potvrdil odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.


"Rezort školstva pripravuje aj usmernenie, v ktorom školám podrobne vysvetlí postup na získanie príspevku na rekreačné poukazy," poznamenalo ministerstvo školstva. Zároveň pripomenulo, že zabezpečenie finančných prostriedkov na rekreačné poukazy pre zamestnancov škôl je v kompetencii ich zriaďovateľov, teda miest, obcí alebo vyšších územných celkov.       

"V prípade, ak zriaďovatelia majú dostatočné zdroje na tento účel, rekreačné poukazy pre školy môžu financovať sami," poznamenal rezort školstva. Ministerstvo školstva zároveň pripomenulo, že nie je zamestnávateľom ani zriaďovateľom škôl.         

Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Branislava Gröhlinga (SaS) by malo poukazy preplatiť ministerstvo školstva. Poznamenal, že rekreačné poukazy prinášajú okrem firiem problémy aj školám. "Ide asi o 12 percent škôl s právnou subjektivitou, konkrétne 175 základných a 53 stredných škôl," povedal Gröhling.       

"Školy nemajú peniaze navyše a nemajú z čoho poukazy zaplatiť, čím by však porušili zákon. Preto napríklad budú musieť zobrať učiteľom odmeny," poznamenal Gröhling. Zároveň vyzval ministerstvo školstva, aby školám, ktorých sa to týka, rekreačné poukazy preplatilo. "Nie je možné, aby na nepremyslené návrhy doplácali riaditelia a školy," uzavrel poslanec NR SR.       

Ak je pracovník viac ako dva roky zamestnaný vo firme, ktorá má viac ako 49 zamestnancov, táto spoločnosť je podľa novej právnej úpravy povinná poskytnúť mu príspevok na dovolenku na Slovensku. Dovolenkový príspevok je možné použiť len na ubytovacie služby a služby spojené s ubytovacími službami na Slovensku. Príspevok na rekreáciu je pre zamestnávateľov oslobodený od daní a odvodov, a to do výšky 275 eur, ak je hodnota pobytu do výšky 500 eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2020
Žiadosti o štipendiá NŠP SR je možné podať do 18. mája
Možnosť podať žiadosť o štipendiá Národného štipendijného programu (NŠP) SR na študijné, výskumné alebo umelecké pobyty v akejkoľvek krajine sveta počas akademického roka 2020/2021 predĺžili do 18. mája. Informoval o tom Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA).
viac
16.02.2021
Dotácie na zlepšenie vybavenia jedální v školách
Rezort školstva sa rozhodol vyčleniť finančnú podporu pre školské jedálne. Zriaďovatelia môžu rezort požiadať o dotáciu v sume až päťtisíc eur do 28. februára 2021.
viac
23.04.2021
Ministerstvo školstva rozdelilo dva milióny eur pre školské jedálne
Zdravšie stravovanie žiakov, kvalita ponúkaných jedál a modernejšie vybavenie školských jedální - to sú ciele dotácie ministerstva školstva, na ktorú rezort tento rok vyčlenil celkovo dva milióny eur.
viac
19.05.2022
B.Gröhling označil voľnočasové poukazy za nezodpovedné hazardovanie s financiami
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling by rád podporil voľnočasové aktivity detí, avšak len vtedy, keď bude vyriešený hlavný čas, ktorý trávia v školách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %