Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.01.2022 03:25

Do doučovania žiakov sa v roku 2022 plánuje zapojiť najvyšší počet škôl


Minister školstva Branislav Gröhling. Snímka zdroj: (MŠVVaŠ SR).


Upevnenie vedomostí pre všetky deti - tak zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale aj tých, ktoré sú intelektovo nadané, či si potrebujú upevniť jednotlivé poznatky.


To je cieľom doučovania, ktoré rezort školstva v minulom roku finančne podporilo už na jar vo výške 1,5 milióna eur, následne pokračovalo aj v jeseni navýšeným rozpočtom sumou 3,75 milióna eur. V roku 2022 na programy doučovania vyčlenilo ministerstvo až 6 475 600 eur a odhadovaný počet zapojených škôl je 800.

Po úspešných projektoch doučovania v minulom roku, kedy rezort školstva už na jar 2021 finančne podporoval doučovanie na 471 školách, ktoré o to požiadali sumou 1,5 milióna, pokračoval finančnou podporou aj na jeseň. Z Plánu obnovy a odolnosti medzi 563 škôl prerozdelil 3,75 milióna eur. Medzi najčastejšie doučované predmety patrili slovenský jazyk, matematika a cudzie jazyky, ale aj informatika či prírodovedné predmety. Možnosť upevnenia vedomostí vtedy využilo viac než 22-tisíc žiakov.

V roku 2022 ministerstvo na tento účel vyčlenilo takmer 6,5 milióna eur. Počet škôl, ktoré sa plánujú zapojiť, je doteraz najvyšší – až 800 škôl.

„Mnohí rodičia si nemôžu dovoliť doučovanie pre svoje deti. Takto pomôžeme aj rodičom, aj žiakom. Doučovanie bude znova dostupné priamo na škole a s učiteľmi, ktorí ich poznajú a najlepšie vedia, ako a v čom im je potrebné pomôcť,“ priblížil minister školstva Branislav Gröhling.

Na základe predchádzajúcich skúseností bude možné aj v tomto roku individuálne vzdelávanie. Cieľom je vyrovnať rozdiely vo vedomostiach, ale aj eliminácia opakovania ročníka.

Naďalej môžu doučovanie využiť aj žiaci stredných škôl, ktorí si môžu upevniť nielen teoretické poznatky, ale zlepšiť aj praktické zručnosti či v prípade stredných športových škôl, venovať sa pohybovej príprave.

Tak, ako v predchádzajúcom období, aj teraz, pokiaľ škola nebude mať dostatočný počet doučujúcich, bude môcť využiť neštátny sektor. Prebieha totiž projekt, v ktorom neziskové organizácie školia externých doučovateľov, a tí môžu následne doučovať na školách.

Autor: (MŠVVaŠ SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
Do škôl už nastúpili podporné tímy psychológov a asistentov
Do materských, základných a stredných škôl už nastúpili podporné tímy – asistenti učiteľa, pedagogickí asistenti, školskí psychológovia, sociálni psychológovia a školskí sociálni pedagógovia vďaka národnému projektu Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II.
viac
23.04.2021
Ministerstvo školstva rozdelilo dva milióny eur pre školské jedálne
Zdravšie stravovanie žiakov, kvalita ponúkaných jedál a modernejšie vybavenie školských jedální - to sú ciele dotácie ministerstva školstva, na ktorú rezort tento rok vyčlenil celkovo dva milióny eur.
viac
27.07.2021
Rezort školstva podporí v rámci letných škôl 419 základných a 34 stredných škôl
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR podporí v rámci letných škôl 419 základných a 34 stredných škôl. Vlani bolo podporených 244 škôl.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %