Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.07.2021 07:45

Rezort školstva podporí v rámci letných škôl 419 základných a 34 stredných škôl


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR podporí v rámci letných škôl 419 základných a 34 stredných škôl. Vlani bolo podporených 244 škôl.


Ako uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva, oproti vlaňajšiemu roku ide o nárast, ktorý by bol ešte väčší, pokiaľ by ministerstvo nespúšťalo pokračovanie doučovania Spolu múdrejší od septembra 2021.

Školy sa podľa ministerstva školstva zameriavajú viac na tento typ vzdelávania, pretože počas školského roku sa zdá učiteľom doučovanie efektívnejšie. „Na tento projekt ministerstvo našlo finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov vo výške 344 500 eur a zo štátneho rozpočtu vo výške 769 500 eur,” priblížilo ministerstvo školstva.

Do letných škôl sa budú môcť v tomto roku zapojiť aj stredné odborné školy či konzervatóriá. Žiakom môžu ponúknuť náhradu praktického vyučovania a umeleckej praxe, ktoré bolo počas druhej vlny pandémie možné realizovať len v obmedzenej miere. „Žiaci vďaka tomu budú môcť získať praktické zručnosti a schopnosti vo svojom študijnom odbore. Do projektu sa zapojí celkovo 34 stredných škôl (podporené boli všetky žiadosti) v 207 cykloch,” uviedli z rezortu školstva.

Najviac letných škôl medzi základnými školami sa bude realizovať v Prešovskom kraji (79), Banskobystrickom kraji (76) a Košickom kraji (66). Naopak, najmenej ich bude v Bratislavskom kraji (17). Letných škôl medzi strednými školami bude najviac v Trnavskom (8) a Žilinskom kraji (7). Najmenej ich bude v Prešovskom kraji (2). Ministerstvo ozrejmilo, že ide o predbežné počty, keďže letné školy sa začínajú realizovať v auguste.

Školy môžu realizovať letné školy v päťdňových cykloch od 9. do 27. augusta. Základná škola môže zorganizovať viaceré týždňové cykly alebo cyklus realizovať súbežne vo viacerých skupinách. Školy môžu zvoliť krátky cyklus – štyri až šesť vyučovacích hodín denne alebo dlhý cyklus – sedem až desať vyučovacích hodín denne. Stredné školy môžu organizovať krátky alebo dlhý cyklus v trvaní desať alebo 15 dní s denným počtom hodín štyri až šesť, a to tiež počas troch posledných týždňov augusta.

„V minulom i v tomto roku bolo cieľom letných škôl pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach žiakov, ktoré vznikli, alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy, pripraviť ich na nachádzajúci školský rok a ponúknuť deťom zmysluplné voľnočasové a výchovno-vzdelávacie aktivity,” dodali z ministerstva školstva. Veľký dôraz sa bude klásť najmä na upevňovanie vedomostí a zručností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.
viac
12.11.2020
Rezort školstva už odoslal peniaze na digitálne vybavenie škôl
Rezort školstva informuje, že viac ako 6 miliónov eur na digitálnu techniku už odišlo do škôl. Pokiaľ školy peniaze nedostali je potrebné sa obrátiť na zriaďovateľa, prípadne VÚC či okresný úrad.
viac
06.08.2021
Štyri župné školy uspeli v ministerskej výzve Modernejšia škola
Štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK uspeli v rámci výzvy Modernejšia škola, ktorú vyhlásil rezort školstva s cieľom zatraktívniť školské prostredie.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %