Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.09.2021 11:05

Nadrozmerný komiks na stenách radnice priblíži príbeh Bitky pri Lučenci


Pamätná tabuľa - Bitka pri Lučenci. Snímka zdroj: Mesto Lučenec


Nadrozmerným komiksom priamo na stenách historickej Radnice si v Lučenci pripomenú 570. výročie významnej udalosti známej ako Bitka pri Lučenci.


Ako TASR informoval hovorca mesta Andrej Barančok, otvorenie výstavy je jedným zo série podujatí venovaným bitke, ktorá významným spôsobom vstúpila nielen do dejín mesta, ale i európskej histórie.      

"Pútavým spôsobom približujeme historické reálie neskorého leta roku 1451 odohrávajúce sa pred bránami mestečka Lučenec, ku ktorým je málo dostupných informácií. Pripomíname významnú udalosť, legendy, tradície a fakty s úmyslom poučiť sa z nich. Vojnový konflikt nezasiahol len Lučenec a jeho okolie, ale vyvrcholila ním 15-ročná napätá situáciu v Uhorsku," priblížil Barančok.      

Komiks približujúci historické udalosti spojené s bitkou medzi armádou Jána Jiskru a uhorským vojskom Jána Huňadyho budú približovať veľkoformátové panely umiestnené priamo na exteriéri historickej Radnice od štvrtka (30. 9.), v najbližšom období by pred budovou mali pribudnúť i sochy rytierov.      

Otvorenie výstavy samospráva spojila aj s ďalšou udalosťou, a to so slávnostným otvorením Informačného centra Europe Direct Lučenec v priestoroch mestského informačného centra v budove historickej Radnice. Nová generácia viac ako 420 centier začala v Európskej únii fungovať začiatkom mája tohto roku, na Slovensku sa budú nachádzať v 12 mestách. Mesto Lučenec je hostiteľskou štruktúrou tohto centra od roku 2013, vďaka získanej dôvere ho bude prevádzkovať do roku 2025.      

"Centrá budú poskytovať včasné a objektívne informácie o európskych záležitostiach, ale budú sa usilovať aj o spoluprácu s občanmi, pokiaľ ide o stav a budúcnosť Európskej únie," uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková. Ako dodala, organizovať budú i dialógy s občanmi a celý rad participatívnych podujatí.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Open Days Europe Direct 2016 na Úrade TSK
Vo štvrtok 1. decembra 2016 sa v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Kongresovej sále bude konať podujatie s názvom Open Days v Europe Direct 2016, ktoré je určené pre študentov stredných škôl z celého Trenčianskeho kraja.
viac
13.03.2017
Lučenec chce byť členom Združenia historických miest a obcí Slovenska
Návrh na vstup do združenia, ktoré vzniklo na základe iniciatívy primátorov a starostov najvýznamnejších historických miest a obcí Slovenska v roku 1995, podporili na zasadaní mestskí poslanci.
viac
01.08.2017
Na Záhorí sa bude bojovať o Stalingrad
Vojenský výcvikový priestor Záhorie začal od pondelka ožívať vojenskou históriou. Registrovaní účastníci, milovníci vojenskej histórie, už postupne pripravujú tábor, ktorý v sobotu privíta tisícky návštevníkov. Slovenské piesky 2017 si tento rok pripomenú 75. výročie bitky o Stalingrad.
viac
02.10.2021
V Sade Janka Kráľa bude rekonštrukcia barokovej bitky v Prešporku
V bratislavskom Sade Janka Kráľa sa v sobotu uskutoční kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %