Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.10.2021 07:25

V Sade Janka Kráľa bude rekonštrukcia barokovej bitky v Prešporku


Ilustračná snímka, zdroj: bitkaobratislavu.sk


V bratislavskom Sade Janka Kráľa sa v sobotu uskutoční kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu.


Hlavnou časťou programu bude rekonštrukcia bitky z obdobia prvej polovice 17. storočia, zasadená do prostredia historického Uhorska. TASR o tom informoval manažér Skupiny historického šermu Richard Zamec.       

"Počas šiesteho ročníka sa opäť posunieme v čase o rok dopredu, pôjde o rekonštrukciu bitky, respektíve krátkeho obliehania, ktoré sa odohralo pred bránami mesta v auguste 1621," priblížil Zamec. Podujatie sa začína o 10.00 h, keď salva z diel ohlási sprístupnenie tábora pre verejnosť. Súčasťou podujatia budú aj dobové remeslá.       

Popoludní od 13.00 h je naplánovaný dobový kostýmový sprievod Starý mestom sprevádzaný zvukom bubnov. O dve hodiny sa uskutočnia manévre vojenských regimentov. V Sade Janka Kráľa sa následne po dobovom sprievode uskutočnia komentované ukážky výcviku pikanierov, mušketierov a iných bojových jednotiek. Rekonštrukcia historickej bitky o "Prešporok" z roku 1621 sa začne od 16.00 h.       

Vstup na podujatie je voľný, avšak z dôvodu aktuálnych pandemických opatrení sa akcia koná v režime OTP. To znamená, že návštevník musí byť zaočkovaný, po prekonaní ochorenia COVID-19 nie viac ako pred 180 dňami alebo musí mať platný negatívny antigénový, PCR či LAMP test.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Obľúbené Svätomartinské dni v Bratislave sa blížia
Svätomartinské dni, ktoré organizuje hlavné mesto začiatkom novembra 2016 pod záštitou primátora Iva Nesrovnala, už po deviatykrát oživia tradíciu svätomartinských osláv v hlavnom meste.
viac
29.06.2017
V uliciach Starého Mesta sa bude opäť cestovať časom
Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta si budú môcť koncom týždňa v uliciach bratislavského Starého Mesta opäť zacestovať v čase. Mestská časť totiž pripravuje na piatok a sobotu (30. 6. a 1. 7.) druhý ročník festivalového podujatia s názvom Cestovanie časom.
viac
21.08.2020
Stredovek v Petržalke ukáže dobových šermiarov
Na Stredoveku v Petržalke vás prevedú obdobiami od Veľkej Moravy až po obdobie vlády Karola Róberta.
viac
06.02.2023
Tretia februárová sobota bude patriť Bratislavským fašiangom
Tretia februárová sobota (18. 2.) bude v hlavnom meste patriť Bratislavským fašiangom. Ich prvý ročník bude na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou a jej okolí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %