Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.10.2016 10:20

Na unikátny sklenený vodovod upozorňuje vitrína pred úradom


Snímka zdroj: (tasr).


Na miestny unikát upozorňuje pred vstupom do obecného úradu v obci Ozdín v okrese Poltár presklená vitrína. Je v nej osadený model skleneného vodovodného potrubia, ktoré už viac ako polstoročie privádza do dediny vodu z neďalekého vodojemu.


Ako povedal starosta Dušan Vývlek, chcú takto upozorniť návštevníkov dediny na ojedinelý technický vynález, ktorý sa pred viac ako polstoročím uplatnil iba v ich obci. "Pod vitrínu chceme ešte dorobiť drevené nosníky a celé to osadiť na vhodnom mieste v centre dediny," pripomenul starosta. 

Unikátny vodovod uviedli do prevádzky štátne vodárne ešte koncom 50. rokov uplynulého storočia. Jeho základom sú dva horské pramene, z ktorých je voda privádzaná klasickým kameninovým potrubím do vodojemu.       

"Z vodojemu do dediny vedie už sklenené potrubie s dĺžkou 825 metrov," uviedol starosta. Rúry zo skla majú dĺžku dva metre a hrúbku steny desať milimetrov. Na ich spájanie boli použité tzv. výmerové spojky, ktoré zabraňujú priamemu dotyku čiel rúr pomocou rebra v profilovanej gumenej manžete.      

Podľa starostu neoceniteľnou výhodou potrubia je, že nedochádza k zhoršeniu kvality vody. Aj keď sa to nezdá, sklenené rúry zatiaľ nepotrebovali výraznejšiu obmenu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
04.04.2017
Prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) otvorilo druhé hodnotiace kolo v rámci výzvy, ktorá je zameraná na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
27.06.2017
Za dodatočne upravovanú pitnú vodu vodárne neručia
Mnohí ľudia sa ocitnú v situácii, keď ich osloví zástupca niektorej zo spoločností predávajúcich filtre na pitnú vodu. Filtračné zariadenia sú drahé a pre bežných odberateľov zbytočné.
viac
23.09.2020
Stúpla spotreba pitnej vody, aj produkcia odpadových vôd
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví informuje, že minulý rok sme spotrebovali o 0,5 % pitnej vody viac ako v roku 2018. Produkcia odpadových vôd tým, medziročne vzrástla o 0,4 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %