Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.06.2017 05:03

Za dodatočne upravovanú pitnú vodu vodárne neručia


Ing. Tibor Burger skúma vzorku cez mikroskop. Snímka zdroj: (archív LVS).


Mnohí ľudia sa ocitnú v situácii, keď ich osloví zástupca niektorej zo spoločností predávajúcich filtre na pitnú vodu. Filtračné zariadenia sú drahé a pre bežných odberateľov zbytočné.


Najčastejším argumentom, ako v potenciálnom zákazníkovi vzbudiť záujem o kúpu filtračného zariadenia je, že predajca začne vymenovávať „overené a zaručené výsledky skúmania“, aká je voda z vodovodu škodlivá, ba až nebezpečná a môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy.

Zdravie a jeho možné ohrozenie je pre každého veľmi citlivá téma, preto veľa ľudí z obavy oň podľahne a filtračné zariadenie si kúpi. Neskôr zistia, že vyhodili veľa peňazí zbytočne.

„Predajcovia prezentujú filtračné zariadenia ako produkty na zlepšenie kvality vody. Obyvatelia, ktorí používajú vodu z verejného vodovodu, ich však vôbec nepotrebujú a zbytočne do nich investujú nemalé peniaze,“ vysvetlil Ing. Tibor Burger, vedúci oddelenia kvality vody Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS), a. s., Liptovský Mikuláš. Oddelenie kvality vody LVS je akreditovaným skúšobným laboratóriom, v ktorom vykonávajú odbery a rozbory pitnej a odpadovej vody.

 

Voda z verejného vodovodu je bezpečná a kontrolovaná

Voda vo verejnom vodovode je pod neustálou kontrolou a za jej kvalitu ručia vodárne. Pravidelný prevádzkový monitoring, odoberanie vzoriek vody a vyhodnocovanie získaných výsledkov robia vodárenské spoločnosti, okrem toho robia kontroly aj regionálne úrady verejného zdravotníctva.

„Frekvencia odberu vzoriek vody závisí od veľkosti zásobovanej oblasti, minimálne je to raz mesačne. Ukazovatele, na ktoré sa robí rozbor vody, stanovuje zákon. V laboratóriu preskúmame, či je vo vzorkách vody zvyškový chlór, aby sme mali záruku, že bola dezinfikovaná. Skontrolujeme mikrobiologické, biologické a fyzikálno-chemické ukazovatele. Raz ročne treba skontrolovať aj stopové anorganické a organické ukazovatele, napríklad, ťažké kovy, pesticídy a podobne, ale aj rádiochemické ukazovatele,“ priblížil Tibor Burger.

 

Investícia bez predchádzajúceho overenia kvality vody

Bez ohľadu na obchodné praktiky predajcov zariadení na dodatočnú úpravu vody, ktoré sú často nátlakové a po podpísaní zmluvy je už ťažko zo zmluvného vzťahu vycúvať, treba poznamenať, že už ponúkať takýto produkt bez predchádzajúceho rozboru pitnej vody na overenie jej kvality je prinajmenšom nevhodné.

„Zaujímavé by boli aj výsledky rozboru vody po namontovaní takého zariadenia. V takom prípade už ale za kvalitu vody nezodpovedá vodárenská spoločnosť, ale odberateľ,“ upozornil vedúci oddelenia kvality vody.

 

Lepšie je prísť si po radu, ako ľutovať vyhodené peniaze

Ak aj napriek ubezpečeniam vodárenských spoločností, že svojim odberateľom dodávajú kvalitnú pitnú vodu, má niekto pochybnosti a uvažuje o kúpe zariadenia na úpravu pitnej vody, je lepšie prísť predtým na konzultáciu s odborníkom z vodární, ako zbytočne vyhodiť do 1500 eur za nepotrebnú vec.

„Každému záujemcovi poradíme a vysvetlíme, čo ho bude zaujímať,“ povedal Tibor Burger. Dodajme ešte, že okolo 1500 eur je prvotná investícia do filtračného zariadenia. Následne treba po istom čase vymieňať filtre, tie vyjdú približne sto eur.

Podľa slov Tibora Burgera má v zriedkavých prípadoch zmysel použiť na dodatočnú úpravu vody mechanický filter. Ten stojí do 30 eur. „Význam má, ak sú v potrubí nečistoty, napríklad čiastočky hrdze, ktorá by mohla znečistiť práčku alebo umývačku. Ale ak ide o verejný vodovod, radšej treba prísť do vodární hľadať vhodné riešenie, napríklad častejšie odkalovanie,“ doplnil.

 

Niektoré zariadenia robia len z pitnej vody pitnú vodu

„Existuje viac druhov filtračných zariadení, napríklad na princípe mikrofiltrácie, aktívneho uhlia, iónomeničov, ultrafialového žiarenia či reverznej osmózy. Pre bežných odberateľov vody z verejného vodovodu sú takéto zariadenia nepotrebné. Technicky upraviť vodu má zmysel, napríklad pre reštaurácie, ktoré používajú nerezové zariadenia. Mnohé z filtračných zariadení pitnú vodu zbavia vápnika, horčíka a ďalších minerálnych látok, ktoré spotrebiče zanášajú, ale pre ľudský organizmus sú nevyhnutné. Niektoré filtračné zariadenia do vody síce minerálne látky po ich odstránení opäť dodajú, ale to len z pitnej vody urobia pitnú vodu, preto pre použitie v domácnosti tiež nemajú žiadny význam,“ uzavrel Tibor Burger.

V niektorých filtračných zariadeniach na dodatočnú úpravu vody v domácnostiach sa dokonca môžu za určitých okolností  vyskytnúť a rozmnožovať baktérie a iné miroorganizmy. Odtiaľ sa následne dostanú do vody, v ktorej by inak neboli.

 

Autor: (Eva PETRANOVÁ, Liptovská vodárenská spoločnosť)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Liptovskí vodári kontrolovali výdatnosť vodárenských zdrojov
Vodári z Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS), a. s., so sídlom v Liptovskom Mikuláši pravidelne zisťujú výdatnosť vodárenských zdrojov. Kontrola im ukáže, či majú ľudia k dispozícii dostatok pitnej vody.
viac
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
28.05.2021
Kvalita podzemných zdrojov pitnej vody nie je kontorlovaná dostatočne
Nedostatočná kontrola kvality podzemných zdrojov pitnej vody ohrozuje zdravie obyvateľov. Štátne orgány v pôsobnosti rezortu životného prostredia, zodpovedné za monitoring kvality vodných zdrojov, nemajú dostatočné a presné informácie.
viac
09.08.2021
Stanovisko ÚVZ SR k zverejneným informáciám o kvalite pitnej vody
Nakoľko sa na internete v júli 2021 objavili neobjektívne a zavádzajúce informácie o pitnej vode z vodovodu, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sa rozhodol niektoré z tvrdení uviesť na pravú mieru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %