Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.08.2021 11:34

Na cyklotrase v Senici pribudlo nočné bodové solárne osvetlenie


Snímka zdroj: (MsÚ).


Pre lepší komfort cyklistov i peších, ktorí využívajú cyklotrasu, ktorá v Senici začína pri areáli mestského kúpaliska a smeruje na Kunovskú priehradu, pribudlo na 2,5 kilometri dlhom úseku bodové orientačné osvetlenie.


Päťsto solárnych pukov bolo nainštalovaných priamo do povrchu cyklotrasy v úseku od IBV Mlyny po futbalové ihrisko v mestskej časti Kunov, kadiaľ cyklotrasa na Kunovskú priehradu vedie.

„Sami sme si uvedomovali a rovnako aj od občanov sme zaznamenávali požiadavky na osvetlenie cyklotrasy. Problém pri realizácii tohto nápadu nastal pri pozemkoch v bezprostrednom okolí cyklotrasy, ktoré nepatria mestu a naviac je tam aj mnoho neznámych vlastníkov. Z toho vyplýva, že riešenie v podobe klasického verejného osvetlenia vo forme stĺpov by bola minimálne niekoľkoročná záležitosť podmienená pomerne komplikovaným vysporiadaním pozemkov s neistým výsledkom,“ vysvetľuje primátor Senice Martin Džačovský. „Cestné teleso samotnej cyklotrasy ale v našom majetku je, preto sme zvolili tento variant – zapustenie svetelných pukov do asfaltového povrchu cyklotrasy.“

„Samotná realizácia trvala dva dni, prevádzka cyklotrasy bola v tomto čase mierne obmedzená. Do povrchu vozovky sa po vyfrézovaní zapúšťali špeciálne LED svietidlá, takzvané svetelné puky, ktoré začínajú svietiť v šere alebo po zotmení. Svetelný prúd z nich smeruje do strán, nie smerom nahor, aby nedochádzalo k oslepovaniu cyklistov a chodcov a takisto k vyrušovaniu nočných živočíchov,“ upresňuje Výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.

„Po prvýkrát sa takéto solárne svetlá SolarEye začali používať v roku 2008. Odvtedy boli inštalované na cyklotrasách vo viac ako dvadsiatich krajinách Európskej únie i sveta a stali sa lídrom na trhu v danom segmente. Prvá inštalácia na Slovensku bola realizovaná na cyklotrase v Bratislave v roku 2020,“ uvádza zástupca realizátorskej firmy Bimission s. r. o. Senica Radek Rangelov.

Na nové osvetlenie senickej cyklotrasy sa prišiel pozrieť aj podpredseda TTSK Marek Neštický. „Takéto osvetlenie cyklotrás je veľmi zaujímavé, je to atraktívne ako pre cyklistov tak aj pre chodcov, ktorých osvetlenie v noci pekne naviguje. Prijal by som takéto riešenie aj na iné miesta, najmä menej osvetlené cyklotrasy v kraji. Trnavský samosprávny kraj sa snaží podporovať turizmus v kraji aj takouto formou a pokračovať bude aj v ďalších lokalitách. Jednou z priorít je momentálne dokončenie Moravskej cyklomagistrály,“  povedal na stretnutí podpredseda TTSK Marek Neštický.

Celkové náklady na inštaláciu bodového solárneho osvetlenia predstavujú 32 640 eur. Časť je financovaná z Fondu na podporu Trnavského kraja, časť hradená z rozpočtu OOCR Záhorie, do ktorej mesto Senica prispelo na základe súhlasu májového zastupiteľstva mimoriadnym dobrovoľným členským príspevkom v objeme 40 tisíc eur.

„Realizácia osvetlenia senickej cyklotrasy je jedným z výstupov projektu „Podpora trvalo udržateľného cykloturizmu“ pre Horné Záhorie, ktorý OOCR Záhorie vypracovala v spolupráci s mestom Senica a ktorého celkový rozpočet predstavuje viac ako 40 tisíc eur. Druhým výstupom spomínaného projektu bude vybudovanie šiestich cyklonabíjacích staníc pre elektrobicykle, ktoré budú osadené v Senici, Skalici, Šaštíne-Strážach, Holíči, Smrdákoch a na hrade Branč,“ dodáva výkonný riaditeľ OOCR Záhorie M. Lidaj.

Autor: (Lucia VAJDOVÁ, MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2021
Na Kunovskej priehrade pribudne nová športovo-zábavná atrakcia
V rekreačnej oblasti mesta Senica na Kunovskej priehrade čoskoro pribudne nová športovo-zábavná atrakcia - nízke lanové centrum s obrovským mraveniskom.
viac
22.06.2021
Na kúpalisku v Senici a na Kunovskej priehrade pribudnú defibrilátory
Na kúpalisku v Senici a na pláži na Kunovskej priehrade pribudnú pred letnou sezónou nové defibrilátory. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.
viac
03.11.2021
Logo Záhorie už má ochrannú známku
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Záhorie už má zaregistrované logo ako ochrannú známku na Úrade priemyselného vlastníctva SR. Informoval o tom výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj. Logo organizácia používa od svojho založenia v roku 2012.
viac
27.07.2022
Na Kunovskej priehrade pribudli nové atrakcie
Na Kunovskej priehrade pri meste Senica pribudli na pláži nové atrakcie v podobe dvoch hracích prvkov, ktoré zrealizovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Záhorie v spolupráci s mestom Senica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %