Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
01.04.2021 11:40

Mesto vyhlásilo verejnú anonymnú súťaž 700 rokov Žiliny


Žilina. Snímka zdroj: (Mapio.net).


Žilinská samospráva vyhlásila s Útvarom hlavného architekta mesta Žilina verejnú anonymnú súťaž 700 rokov Žiliny.


Jej cieľom je výtvarno-architektonické riešenie návrhu diela, ktoré pripomenie 700. výročie udelenia prvých mestských výsad Žiline v roku 1321 kráľom Karolom I. Róbertom z Anjou a 640. výročie Privilégia pre žilinských Slovákov. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

„Pre naše mesto ide o dve významné výročia, ktoré chceme Žilinčanom pripomenúť aj prostredníctvom umeleckej tvorby. Dielo bude umiestnené na Mariánskom námestí pred radnicou alebo na jej budove. Ide o historicky a priestorovo dôležitú časť, ktorá je súčasťou hlavného námestia v Mestskej pamiatkovej rezervácii Žilina. Obyvateľom a návštevníkom Žiliny by malo dielo priblížiť históriu mesta a prispieť k atraktívnosti celého priestoru,” uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Lehota na odovzdanie súťažných návrhov je do 13. mája 2021 do 15.00 h. „Zasadnutie poroty a vyhodnotenie súťaže sa bude konať v termíne od 19. do 20. mája 2021. Súťažné návrhy, ktoré splnia podmienky súťaže, budú hodnotené na základe kreativity navrhovaného riešenia v kontexte výročia a samotného navrhovaného architektonického a výtvarného riešenia. Posudzovať sa bude funkčné využitie diela, jeho originalita a realizovateľnosť návrhu,” doplnil Miškovčík.

„Víťazný výtvarník bude na základe výsledkov rokovacieho konania aj zhotoviteľom umeleckého diela. Kompletné umelecké dielo, vrátane stavebnej časti a autorského dozoru, je odhadované na sumu 35 000 eur,” dodal hovorca mesta Žilina.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2017
Bratislava chce vyhlásiť tender na verejné osvetlenie do konca mája
Verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chce hlavné mesto vyhlásiť do konca mája. Lehotu na predkladanie ponúk predpokladá do konca augusta a ukončenie verejného obstarávania do konca tohto roka.
viac
29.09.2020
Žilina vyhlásila súťaž na revitalizáciu Bulváru
Mesto Žilina vyhlásilo urbanisticko-krajinársko-architektonickú súťaž, ktorej cieľom je nájsť vyhovujúce riešenie verejného priestoru na Bulvári.
viac
27.10.2020
Mesto Košice začína s opravami chodníkov takmer za 1,5 milióna eur
V týchto dňoch sa v košických mestských častiach (MČ) začína rozsiahla rekonštrukcia chodníkov za necelých 1,5 milióna eur. Obnoviť plánujú celkovú plochu 30 000 štvorcových metrov. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.
viac
13.01.2021
Nová Baňa vyhlásila súťaž na predaj pozemku a výstavbu bytového domu
Mesto Nová Baňa vyhlásilo obchodnú verejnú súťaž na predaj stavebného pozemku. Podmienkou samosprávy je, že súkromný investor na ňom postaví nový bytový dom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %