Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.10.2020 10:30

Mesto Košice začína s opravami chodníkov takmer za 1,5 milióna eur


Sníka zdroj: (msu).


V týchto dňoch sa v košických mestských častiach (MČ) začína rozsiahla rekonštrukcia chodníkov za necelých 1,5 milióna eur. Obnoviť plánujú celkovú plochu 30 000 štvorcových metrov. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.


Nový asfaltový koberec a obrubníky dostane v najbližších dňoch 60 chodníkov v MČ Staré Mesto, Sever, Juh, Nad jazerom, Dargovských hrdinov, Západ a sídlisko Ťahanovce. Najkritickejšie úseky podľa magistrátu vybrali zamestnanci referátu dopravy mesta Košice, na základe podnetov občanov mesta a MČ.      

Podľa mesta ide o najrozsiahlejšiu jednorazovú rekonštrukciu chodníkov v doterajšej histórii mesta. Primátor Jaroslav Polaček pripomenul, že ich doterajší stav spôsoboval problémy najmä dôchodcom, občanom so zníženou schopnosťou pohybu či rodičom s kočíkmi. „Keďže z pohľadu životnosti je výhodnejšie opravovať súvislé časti chodníkov, rozhodli sme sa ich realizovať týmto spôsobom. Nový asfaltový koberec dostanú chodníky, ktoré každý deň užívajú tisíce obyvateľov mesta. Ešte nikdy nevyčlenilo mesto Košice na rekonštrukcie chodníkov také veľké množstvo financií, ako je to teraz,“ povedal s tým, že mnohé neboli opravené aj niekoľko desiatok rokov.      

Mesto v lete vyhlásilo verejné súťaže na stavebné úpravy chodníkov vo všetkých siedmych veľkých MČ, v ktorých má na starosti ich údržbu. Podľa jeho vedenia vďaka transparentným verejným obstarávaniam v každej súťaži ušetrili finančné prostriedky. Napríklad v MČ Nad jazerom ponúkla víťazná spoločnosť približne o 21 percent nižšiu cenu, ako bola predpokladaná hodnota zákazky. Ako dodal Polaček, tisíce eur ušetrených vďaka verejnému obstarávaniu onedlho opätovne investujú do rekonštrukcie ďalších chodníkov v meste.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
V rámci cezhraničného projektu s Ukrajinou obnovia lesopark
Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC) prinesie Košičanom vynovený lesopark. Slovensko-ukrajinský projekt zastrešuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Mestské lesy Košice sú jedným z partnerov.
viac
15.08.2020
BSK vymieňa okná na historických budovách stredných škôl
Výmena okien historických budov v centre Bratislavy, v ktorých sídlia stredné školy Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), neuberie z dobového vzhľadu.
viac
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
31.12.2020
Pred Vianocami zrekonštruovala trenčianska radnica cesty takmer za 900 000 eur
Trenčianska radnica stihla ešte pred vianočnými sviatkami zrekonštruovať niekoľko miestnych komunikácií takmer za 900 000 eur. Výsledkom rekonštrukcií sú i parkovacie miesta, miesto pre novú zeleň a zrekonštruovaná autobusová zastávka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %