Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
15.08.2020 03:10

BSK vymieňa okná na historických budovách stredných škôl


Snímka zdroj: (bsk).


Výmena okien historických budov v centre Bratislavy, v ktorých sídlia stredné školy Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), neuberie z dobového vzhľadu.


Kraj pri výmene okien na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Zochovej ulici a na Strednej priemyselnej škole strojníckej na Fajnorovom nábreží používa tradičné stolárske výrobky z masívneho dreva, ktoré sú dôslednou kópiou pôvodných okien.

Ako informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman, v prípade budovy na Zochovej ulici ide o rekonštrukciu okenných otvorov na celom objekte školy, na ktorom sa nachádza 208 okien, z toho 195 okien drevených a 13 oceľových. „Pri výmene musia byť' nové výplne okenných otvorov zhotovené ako tradičné stolárske výrobky z masívneho dreva dostatočnej tvrdosti a kvality zo smrekovca červeného. Zároveň musia byť dôslednou kópiou pôvodných,” ozrejmila Forman.

„Krajský pamiatkový úrad v Bratislave posúdil realizované prototypy okien a nariadil, že pre zachovanie dobovej remeselnej práce bude repasovaných 18 drevených okien na schodisku a priľahlej chodbe. Ako nové okenné konštrukcie bude vyrobených 177 okien. Zvyšných 13 oceľových okien v suterénnej časti objektu zrepasujú,” dodala.

Celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú takmer 600 000 eur. Doteraz bolo osadených 99 vyrobených replík okien a hotové je tak druhé a tretie poschodie budovy. Zároveň repasujú 18 starých drevených okien v chodbách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2020
Dvesto nových okien
V hlavnej budove polikliniky a v budove detskej polikliniky dokončila Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline výmenu 196 starých okien.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
22.10.2020
NKN podporila grantom sedem projektov na základných školách
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) podporí sumou 6900 eur viaceré aktivity zamerané na skvalitnenie vzdelávania na základných školách. V rámci grantového programu Strecha pre váš nápad získa dotáciu celkovo sedem podaných projektov.
viac
28.01.2021
Na rekonštrukciu škôl a športoviská je v rozpočte takmer 11 miliónov eur
Obdobie pandémie, keď sa žiaci vzdelávajú z domu, využíva Košický samosprávny kraj (KSK) na rekonštrukciu budov krajských stredných škôl a internátov aj výstavbu športovísk. V rozpočte na tento rok je na to vyčlenených takmer 11 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %