Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
02.01.2023 11:40

Mesto spustilo projekt dostupného bývania pre ľudí bez domova


Ilustračná snímka: (tasr).


V decembri spustilo mesto Trnava projekt, ktorý vychádza z potreby riešenia problematiky bývania ľudí bez domova aj iným ako štandardným spôsobom. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.


"Namiesto poskytnutia ubytovania založeného na princípe zásluhovosti človeku bez domova najprv poskytneme to, čo mu chýba najviac, a to bývanie samotné. Keď sa klient ubytuje, začína spolupracovať so sociálnym pracovníkom na začleňovaní sa do bežného života," uviedlo mesto.

Ide o systém pomoci, ktorého cieľom je reálne ukončenie bezdomovectva pre klientov, ktorí tento systém pomoci využívajú. Okrem finančných prostriedkov vo výške 8500 eur na zabezpečenie projektu mesto vyčlenilo jednoizbový byt v bytovom dome na Ulici A. Kubinu. Ako dostupné bývanie ho v rámci spolupráce na projekte bude využívať Trnavská arcidiecézna charita, ktorá s klientom uzavrie nájomnú zmluvu. Charita zároveň zabezpečí špecializovaných sociálnych poradcov.

Cieľom projektu dostupného bývania je zmeniť životnú situáciu klienta k lepšiemu. Klient by si postupne mal nájsť prácu a vybudovať si nové sociálne vzťahy.

"Po 12 mesiacoch práce s klientom predpokladáme, že si bude schopný sám platiť náklady na bývanie, stravu, oblečenie a ďalšie veci potrebné na život. Očakávame, že klient si obnoví alebo vybuduje základné sociálne vzťahy aspoň s jedným rodinným príslušníkom alebo si nájde malý okruh priateľov," uviedla vedúca sociálneho odboru na mestskom úrade Ingrid Huňavá.

Pilotný projekt je naplánovaný do konca roka 2023, priebežne sa bude vyhodnocovať. Samospráva má záujem projekt nielen predĺžiť, ale aj rozšíriť ho o ďalšie byty vo svojom vlastníctve.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2017
Štedrá večera pre osamelých a ľudí bez domova
V piatok 22. decembra o 13. hodine sa v Katolíckej jednote Slovenska v Trnave stretnú všetci, ktorých spojil slogan Sme tu pre vás, nebuďte sami.
viac
17.01.2022
Bratislava spúšťa službu nízko-prahového krízového nocľahu
Mesto Bratislava spúšťa počas najchladnejších mesiacov, teda v januári a februári, krízový režim ako prevenciu pred umrznutím ľudí bez domova. Počas mrazov poskytne službu nízko-prahového krízového nocľahu.
viac
17.09.2022
V Domci pre nedostatok zdrojov obmedzili služby pre ľudí bez domova
V bratislavskom dennom centre Domec, ktoré pomáha ľuďom bez domova, zaviedli pre náročnú finančnú situáciu úsporné opatrenia. Počas nedieľ a sviatkov ho dočasne zatvorili a obmedzili rozpočet na nákup potravín.
viac
24.11.2022
Noc vonku opäť vyjadrí spolupatričnosť s ľuďmi bez domova
Na zhoršujúcu sa situáciu ľudí bez domova i tých najchudobnejších opäť upozorní podujatie Noc vonku 2022 v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %