Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.01.2022 08:00

Bratislava spúšťa službu nízko-prahového krízového nocľahu


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Bratislava spúšťa počas najchladnejších mesiacov, teda v januári a februári, krízový režim ako prevenciu pred umrznutím ľudí bez domova. Počas mrazov poskytne službu nízko-prahového krízového nocľahu.


Využije na to kapacity mestského karanténneho zariadenia na Hradskej ulici, v prípade potreby budú k dispozícii aj priestory v Nocľahárni sv. Vicenta Depaul.

"Terénny tím mesta od začiatku zimy posilnil krízovú intervenciu v uliciach a ešte intenzívnejšie rozdáva materiálnu pomoc ľudom v ohrození," skonštatoval bratislavský magistrát.

Počas najbližších týždňov bude mestská polícia v spolupráci so sociálnym oddelením magistrátu počas nočných hodín vyhľadávať ľudí v núdzi, ktorým hrozí riziko umrznutia. Polícia bude rozdávať materiálnu pomoc, ako sú deky, spacáky, karimatky či teplé odevné doplnky, zabezpečí tiež krízovú intervenciu. "V praxi to znamená, že privolá spolupracujúcu prepravnú službu, ktorá zabezpečí prevoz ohrozeného človeka do zimného krízového nocľahu," priblížilo hlavné mesto.

Pomôcť uchrániť ľudí bez domova pred umrznutím môže aj verejnosť. Urobiť tak môže zavolaním na linku 159, a to od 19.00 do 7.00 h nasledujúceho dňa, keď bude mestská polícia venovať zvýšenú pozornosť pomoci ľuďom bez domova. Nahlásený podnet operátori polície vyhodnotia a ohrozenému človeku poskytnú na mieste potrebnú pomoc. Pomáhať predchádzať umrznutiu ľudí bez domova búdu aj mimovládne organizácie.

Jednou z neziskových organizácií, ktoré sa v Bratislave venujú pomoci ľuďom bez domova, je Depaul Slovensko. Najnovšie vyzýva na darovanie starých diek. "Zima je tu stále a nám sa v nocľahárni míňajú zásoby. Pomôžte darovať bezpečie a teplo. Každý deň sme v nocľahárni pre 170 ľudí v núdzi," uvádza nezisková organizácia na sociálnej sieti. Zároveň poďakovala tým, ktorí počas uplynulých týždňov doniesli potraviny, bundy, ponožky či koláče.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2018
Mesto pripravuje novú nocľaháreň pre ľudí bez domova
V Topoľčanoch by mala vzniknúť nová mestská nocľaháreň pre ľudí bez domova. Mestskí poslanci schválili podanie žiadosti na registráciu zariadenia v registri poskytovateľov sociálnych služieb v zmysle príslušného zákona.
viac
23.01.2021
MV SR hľadá spôsob, ako riešiť problém ohniska nákazy medzi ľuďmi bez domova
Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom okresného úradu hľadá spôsob, ako riešiť v Bratislave situáciu s ľuďmi bez domova, medzi ktorými sa začal nebezpečne šíriť nový koronavírus. Pre TASR to uviedla riaditeľka tlačového odboru rezortu vnútra Barbara Túrosová.
viac
17.09.2022
V Domci pre nedostatok zdrojov obmedzili služby pre ľudí bez domova
V bratislavskom dennom centre Domec, ktoré pomáha ľuďom bez domova, zaviedli pre náročnú finančnú situáciu úsporné opatrenia. Počas nedieľ a sviatkov ho dočasne zatvorili a obmedzili rozpočet na nákup potravín.
viac
24.11.2022
Noc vonku opäť vyjadrí spolupatričnosť s ľuďmi bez domova
Na zhoršujúcu sa situáciu ľudí bez domova i tých najchudobnejších opäť upozorní podujatie Noc vonku 2022 v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %