Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
22.08.2024 12:10

Ľudia bez domova pomohli Bratislavčanom odovzdať 16 ton elektroodpadu


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal


Ľudia bez domova pomohli od októbra občanom Bratislavy a okolitých obcí ekologicky odovzdať 16 ton elektroodpadu. Staré elektrospotrebiče zbierali v rámci pracovnej terapie Pomôž odpadom, ktorú pre svojich klientov poskytuje integračné centrum Domova Sv. Jána z Boha v Bratislave.


V stredu o tom informovali realizátori projektu. "Z vlastnej skúsenosti viem povedať, aká dôležitá je pre človeka bez domova možnosť opätovne pracovať a byť užitočný. Zapojenie našich klientov do tohto projektu, nevyhnutnosť byť upravený, dochvíľny, tímový, disciplinovaný a vytrvalý je výbornou možnosťou vyskúšať si opäť prácu v kolektíve. Zároveň si pripomíname, čo znamená pravidelná práca, a teda aj pravidelná odmena za ňu," vysvetlil koordinátor projektu v Domove Sv. Jána z Boha Ján Adámek.         

V pilotnej fáze projektu od októbra 2023 do augusta 2024 zrealizoval tím Pomôž odpadom 11 odvozov elektroodpadu z domácností, odpracoval viac ako 260 hodín a odviezol spolu 16.000 kilogramov starých práčok, chladničiek či televízorov. S bezplatným odvozom elektrospotrebičov z domácností plánujú v Bratislave a okolitých dedinách pokračovať pravidelne. Od septembra budú ľudia bez domova spolu s koordinátorom zvážať elektroodpad vždy v sobotu, dvakrát za mesiac.         

Projekt myslí podľa Adámka najmä na tých, ktorí by mali problém s vynášaním väčších kusov elektroodpadu a ich odovzdaním na zberných dvoroch. Dôležitým rozmerom je aj ochrana životného prostredia pred čiernymi skládkami. Okrem toho, že z mnohých elektrospotrebičov vytekajú do prírody chemikálie, ktoré môžu kontaminovať pôdu, podzemné vody a ovzdušie, mnohé obsahujú aj suroviny, ktoré možno zrecyklovať a nie je potrebné ich znovu ťažiť alebo vyrábať.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2021
MV SR hľadá spôsob, ako riešiť problém ohniska nákazy medzi ľuďmi bez domova
Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom okresného úradu hľadá spôsob, ako riešiť v Bratislave situáciu s ľuďmi bez domova, medzi ktorými sa začal nebezpečne šíriť nový koronavírus. Pre TASR to uviedla riaditeľka tlačového odboru rezortu vnútra Barbara Túrosová.
viac
17.01.2022
Bratislava spúšťa službu nízko-prahového krízového nocľahu
Mesto Bratislava spúšťa počas najchladnejších mesiacov, teda v januári a februári, krízový režim ako prevenciu pred umrznutím ľudí bez domova. Počas mrazov poskytne službu nízko-prahového krízového nocľahu.
viac
17.09.2022
V Domci pre nedostatok zdrojov obmedzili služby pre ľudí bez domova
V bratislavskom dennom centre Domec, ktoré pomáha ľuďom bez domova, zaviedli pre náročnú finančnú situáciu úsporné opatrenia. Počas nedieľ a sviatkov ho dočasne zatvorili a obmedzili rozpočet na nákup potravín.
viac
24.11.2022
Noc vonku opäť vyjadrí spolupatričnosť s ľuďmi bez domova
Na zhoršujúcu sa situáciu ľudí bez domova i tých najchudobnejších opäť upozorní podujatie Noc vonku 2022 v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %