Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.08.2023 02:25

Mesto pristúpilo k odstráneniu inváznych druhov rastlín


Javorovec jaseňolistý.


Mesto Prievidza pristúpilo k odstráneniu inváznych druhov rastlín. S prácami na likvidovaní javorovca jaseňolistého začalo koncom júla, a to vo viacerých lokalitách. Informoval o tom referent kancelárie primátorky Dalibor Snoha.


"Práce zabezpečuje odborne spôsobilá osoba, dreviny sú označené nezmazateľným farebným znakom kruhového tvaru. Výrub s následným vyfrézovaním pňov zabezpečuje na presne určených lokalitách, a to najmä na Ulici S. Chalupku, Ulici J. Jesenského a Ulici K. Nováckeho," priblížila referentka oddelenia výstavby a životného prostredia mestského úradu Lenka Haragová. Spolu odborník podľa nej odstráni 34 kusov drevín, práce ukončí do 14. augusta.

"Invázne rastliny sú nebezpečné a často dokážu zmeniť ráz celých lokalít. Súčasná legislatíva je jasná a sadenie invazívnych druhov rastlín jednoznačne zakazuje," pripomenul Snoha.

V minulosti sa však niektoré agresívne druhy drevín podľa neho cielene vysádzali, napríklad invázny javorovec jaseňolistý veľmi dobre znáša mestské prostredie, ktoré nie je vždy vhodné pre rast stromov, znáša výkyvy teplôt, sucho, zasolenú pôdu a je odolný voči chorobám a škodcom. "Z dôvodu veľmi dobrej reprodukcie ho v minulosti často vysádzali na uliciach, zelených plochách a živých plotoch ako okrasnú drevinu. V posledných desaťročiach sa šíri i v intraviláne mesta Prievidza," ozrejmil.

Boj proti rozširovaniu javorovca jaseňolistého je náročný a je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o mestskú zeleň, pretože ohrozuje pôvodné dreviny, skonštatoval Snoha.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2020
B. Bystrica sprísni postup voči ľuďom, ktorí neodstraňujú invázne rastliny
Oddelenie životného prostredia banskobystrického magistrátu sa po stretnutí na tému inváznych rastlín rozhodlo, že pristúpi k zvýšeniu opatrení proti šíreniu inváznych rastlín.
viac
30.06.2021
Bratislava odstráni vyše 300 inváznych drevín, v týchto dňoch prebieha injektáž
Mesto Bratislava tento rok odstráni 116 dospelých a 210 mladých inváznych drevín. V týchto dňoch prebieha injektáž stromov, ktorá má zabezpečiť, že invázna drevina odumrie a na jej mieste nevyrastie nová.
viac
04.10.2021
ŠOP vyzýva ľudí k zlikvidovaniu inváznych zlatobylí na svojich pozemkoch
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzýva ľudí k zlikvidovaniu zlatobylí na svojich pozemkoch. Ide o nepôvodné invázne druhy rastlín, ktoré sa do Európy rozšírili zo Severnej Ameriky. Informuje o tom na webovej stránke.
viac
14.02.2023
V meste začali s odstraňovaním nepotrebných dopravných značiek
Samospráva Prievidze odstránila v uplynulých dňoch prvých 50 nepotrebných dopravných značiek, ktoré stratili svoju funkciu. Radnica tak sleduje zníženie vizuálneho smogu, iniciatívou šetrí i financie. Celkovo by z územia mesta malo zmiznúť 200 až 300 značení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %