Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
30.06.2021 09:15

Bratislava odstráni vyše 300 inváznych drevín, v týchto dňoch prebieha injektáž


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Bratislava tento rok odstráni 116 dospelých a 210 mladých inváznych drevín. V týchto dňoch prebieha injektáž stromov, ktorá má zabezpečiť, že invázna drevina odumrie a na jej mieste nevyrastie nová.


Injektáž realizuje magistrát tento rok do prvej polovice júla a následne odumreté dreviny odstráni medzi novembrom 2021 a februárom 2022.

Invázne druhy zelene majú podľa bratislavskej samosprávy veľmi negatívny vplyv predovšetkým na pôvodné druhy a biotopy. „Keďže ide  o dreviny, ktoré boli odborníkmi vyhodnotené ako obzvlášť škodlivé, ich odstraňovanie je povinné zo zákona. Táto povinnosť bola však v Bratislave dlhodobo zanedbávaná. O to viac inváznych drevín, predovšetkým pajaseňov žliazkatých a javorovcov jaseňolistých, nám tu stihlo narásť,” skonštatovalo hlavné mesto. Spomínané dreviny majú, ako tvrdí, výnimočné reprodukčné schopnosti a veľkú povýrubovou "výmladnosť". Samospráva si preto musela pri ich odstraňovaní stanoviť presný postup.

Bratislava pripomína, že na Slovensku je šesť druhov rastlín, ktorých správanie je natoľko invázne, že majitelia a správcovia pozemkov, majú zákonnú povinnosť tieto rastliny odstraňovať. Medzi tieto rastliny patrí pajaseň žliazkatý, proti ktorému aktuálne mesto zasahuje. Pajaseň je toxický pre rastliny aj pre živočíchy.

„Iné druhy rastlín aktívne likviduje aj prostredníctvom koreňových výlučkov - do pôdy vylučuje alelopatické látky, ktoré negatívne ovplyvňujú iné druhy drevín a bránia ich rastu. Alelopatický účinok majú aj jeho listy. Toxický je aj pre človeka, najmä vo forme výparov z poškodenej drevnej či listovej hmoty, čo sa prejavuje najmä bolesťou hlavy. Okrem toho dráždi kožu prostredníctvom jemných chĺpkov, ktorými sú listy a ich stonky posiate,” uviedla samospráva.

Pre dlhodobé zanedbávanie zákonnej povinnosti stihli podľa mesta škodlivé invázne dreviny v Bratislave vyrásť. Magistrát preto chce, všade tam, kde je to možné, inváznu drevinu nahradiť zdravým stromom.

Botanici z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied upozorňujú, že veľkej časti rastlinného bohatstva Slovenska hrozí vyhynutie. Medzi hlavné príčiny ohrozenosti a zániku rastlinstva patrí práve vytláčanie pôvodných druhov nepôvodnými, najmä inváznymi druhmi. Nepôvodné druhy na Slovensku v súčasnosti tvoria až 24 percent rastlín. Ich počet sa každý rok zvyšuje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Mesto upozorňuje na povinnosť odstraňovať invázne rastliny
Mesto Poprad vyzýva vlastníkov pozemkov, aby v prípade zistenia výskytu inváznych rastlín a drevín na svojom pozemku ich bezodkladne odstránili a ďalej nerozširovali.
viac
06.04.2020
Kozy pomáhajú prežiť vzácnym rastlinám na vrchu Tarbucka
Kozy pomáhajú prežiť vzácnym teplomilným rastlinám na vrchu Tarbucka. Územie momentálne zarastá inváznymi druhmi drevín. Informovala o tom Katarína Mikulová z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).
viac
16.02.2024
Mesto Nitra začalo s výrubom inváznych drevín
Mesto Nitra v týchto dňoch začalo s výrubom inváznych drevín na sídlisku Chrenová. Ako informovala radnica, z verejných priestranstiev je odstraňovaný predovšetkým javorovec jaseňolistý a pajaseň žliazkatý.
viac
28.03.2024
Petržalka pokračuje vo výsadbe, ale aj odstraňovaní inváznych drevín
Bratislavská Petržalka nadväzuje na jesennú výsadbu stromov a krov, počas jarnej výsadby pribudlo na jej území niekoľko desiatok listnatých a ihličnatých drevín. Dôraz pri výsadbe kladie na rozmanitosť drevín. Mestská časť sa zároveň zbavuje škodlivých, invazívnych drevín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %