Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.04.2020 08:50

Kozy pomáhajú prežiť vzácnym rastlinám na vrchu Tarbucka


Ilustračná snímka: (tasr).


Kozy pomáhajú prežiť vzácnym teplomilným rastlinám na vrchu Tarbucka. Územie momentálne zarastá inváznymi druhmi drevín. Informovala o tom Katarína Mikulová z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).


Veľká časť Tarbucky je v súčasnosti nevyužívaná, tvrdí Mikulová. Pasienky a väčšina viníc sú opustené niekoľko rokov. Mikulová hovorí, že územie tak zarastá náletovými drevinami, ako sú trnky či ruže, a rozpínavými trávami, z ktorých sa hromadí veľké množstvo stariny.     

„Na území sa vo veľkom šíria invázne rastliny ako pajaseň žliazkatý a agát biely. Tieto nepôvodné dreviny významne ohrozujú prírodné bohatstvo Tarbucky. Nie nadarmo sú zaraďované medzi najnebezpečnejšie invázne druhy sveta. Sú schopné výrazne meniť okolité podmienky, obmedzujú v raste pôvodné rastlinstvo,” hovorí Mikulová.      

Približuje, že trnky, šípky či agát sa po vyrezaní silne zmladzujú. Kozy jedením drevín zmladenie potláčajú. BROZ pomohlo na Tarbucku postaviť aj ohradu pre kozy, aby neutekali do okolitých viníc a polí. Územie by vďaka kozám malo byť ľahšie prechodné. V lokalite má byť podľa Mikulovej osadený aj náučný panel, ktorý bude informovať o význame vrchu.     

„V rámci projektu LIFE Sub-pannonic zavádzame v spolupráci s miestnymi hospodármi pastvu na dlho zanedbaných pasienkoch. Takto sa minulý rok podarilo obnoviť pastvu kôz aj nad Kráľovským Chlmcom na Veľkom Kopci,” povedala Mikulová.      

Vrch Tarbucka sa nachádza nad obcami Streda nad Bodrogom, Veľký Kamenec a Malý Kamenec v okrese Trebišov. Vďaka prírodným hodnotám bola Tarbucka vyhlásená za územie európskeho významu, priblížila Mikulová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Mesto upozorňuje na povinnosť odstraňovať invázne rastliny
Mesto Poprad vyzýva vlastníkov pozemkov, aby v prípade zistenia výskytu inváznych rastlín a drevín na svojom pozemku ich bezodkladne odstránili a ďalej nerozširovali.
viac
29.09.2020
B. Bystrica sprísni postup voči ľuďom, ktorí neodstraňujú invázne rastliny
Oddelenie životného prostredia banskobystrického magistrátu sa po stretnutí na tému inváznych rastlín rozhodlo, že pristúpi k zvýšeniu opatrení proti šíreniu inváznych rastlín.
viac
30.06.2021
Bratislava odstráni vyše 300 inváznych drevín, v týchto dňoch prebieha injektáž
Mesto Bratislava tento rok odstráni 116 dospelých a 210 mladých inváznych drevín. V týchto dňoch prebieha injektáž stromov, ktorá má zabezpečiť, že invázna drevina odumrie a na jej mieste nevyrastie nová.
viac
16.02.2024
Mesto Nitra začalo s výrubom inváznych drevín
Mesto Nitra v týchto dňoch začalo s výrubom inváznych drevín na sídlisku Chrenová. Ako informovala radnica, z verejných priestranstiev je odstraňovaný predovšetkým javorovec jaseňolistý a pajaseň žliazkatý.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %