Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.09.2021 03:30

Mesto Košice vykupuje ďalšiu časť pozemkov v Borovicovom háji


Ilustračná snímka, zdroj: KOŠICE:DNES


Košice kupujú ďalšie pozemky od viacerých vlastníkov v Borovicovom háji nad Popradskou ulicou. Mesto za ne zaplatí okolo 660.000 eur.


S ich kúpou bude majiteľom približne 20 percent tejto lokality. Odobrilo to mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom tohtotýždňovom rokovaní.       

Prvá polovica kúpnej ceny má byť uhradená v septembri a druhá v prvom kvartáli budúceho roka. Ako pripomenul primátor Jaroslav Polaček, ide o dlhodobý proces vysporiadania pozemkov v danej lokalite. Pripomenul, že poslanci v rozpočte na tento účel vyčlenili peniaze aj v predchádzajúcom období. Rovnako ako pri prvom nákupe, aj teraz išlo o sumu necelých 70 eur za štvorcový meter (m2).       

Celková výmera Borovicového hája predstavuje okolo 125.000 m2. "Veľa štúdií v rámci životného prostredia a klimatických zmien hovorí o tom, že Borovicový háj sú pľúca mesta. Naším ďalším cieľom je postupne nadobúdať tento majetok, dať ho postupne do Správy mestskej zelene, revitalizovať chodníky, verejné osvetlenie, a urobiť z toho nielen pľúca mesta, ale aj nádhernú oddychovú zónu," povedal Polaček.       

Mesto v súčasnosti platí za pozemky v Borovicovom háji, na ktoré sú uplatnené nároky na súde, približne 325.000 eur ročne. "Musíme platiť za neoprávnené obohatenie tým, že verejnosť využíva tieto pozemky," pripomenul. Mesto chce aj v súvislosti so súkromnými vlastníkmi a developermi výkupom okrem iného eliminovať tiež prípadné riziko zmeny využívania tohto územia.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2018
Jaroslav Polaček sa ujal funkcie primátora, podporiť ho prišiel aj Ľ. Galko
Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) zložil v pondelok sľub primátora Košíc. Insígnie mesta si prevzal z rúk vedúcej Archívu mesta Košice Márie Hajduovej. Poslanecký sľub zložilo 41 poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí uspeli v novembrových komunálnych voľbách.
viac
01.10.2021
MsZ neschválilo zámer zakázať hazardné hry na území mesta
Košickí mestskí poslanci na svojom štvrtkovom zasadnutí neschválili zámer zákazu prevádzkovania niektorých hazardných hier na území mesta. Svoje stanovisko v hlasovaní vyjadrili takmer rok po tom, ako vedenie mesta a niektorí starostovia mestských častí prezentovali záujem otvoriť túto diskusiu.
viac
16.12.2022
V MČ Ťahanovce vyrastie nová športová hala
V košickej mestskej časti (MČ) Ťahanovce vyrastie nová športová hala. Mestskí poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní schválili zabezpečenie financovania jej výstavby formou bankového úveru.
viac
24.04.2024
MŽP vykúpilo ďalšie pozemky pod skládkou vo Vrakuni za vyše 113-tis. eur
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odkúpilo do vlastníctva štátu pozemky v bezprostrednej blízkosti skládky v bratislavskej Vrakuni za vyše 113.000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %