Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.08.2021 09:15

Mesto Holíč získalo financie na obnovu pamätníkov


Pomník padlých na Námestí mieru v Holíči. Snímka : (lb).


V meste Holíč sa v súčasnosti rekonštruujú dva pamätníky, ktoré sa viažu k druhej svetovej vojne. Mestu bola pridelená dotácia na oba projekty z Úradu vlády SR v celkovej výške 14 500 eur. Informoval o tom hovorca mesta Jaroslav Čársky.


Prvým je projekt s názvom Obnova pomníka padlých v 1. a 2. svetovej vojne. „Slávnostné odhalenie pamätníka sa uskutočnilo 25. júna 1939. Dominuje mu vysoký pylón a na jeho kamennej tabuli sa nachádza rozsiahly menoslov padlých vojakov z mesta v prvej svetovej vojne a bronzový reliéf raneného vojaka v náručí ženy,” uviedol Čársky.

V roku 1946 bola pridaná na pomník nová tabuľka s menoslovom padlých vojakov v druhej svetovej vojne. Pripomína obetu 36 vojakov Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Holíča 11. apríla 1945. „V rámci projektu sa uskutočňujú obnovovacie práce, keďže sú posunuté žulové diely, je narušené písmo, sú na ňom nečistoty vzniknuté vplyvom poveternostných podmienok a mramorová doska s nápismi si vyžaduje značnú obnovu,” informoval hovorca mesta.

Projekt s názvom Obnova pomníka M. Nešpora je zameraný na obnovu pomníka Mirka Nešpora, ktorý bol antifašista a účastník Slovenského národného povstania. Bol popravený v pivničnej cele 17. decembra 1944 a je pochovaný v Bratislave na cintoríne v Slávičom údolí. V meste Holíč mu bol odhalený pomník.

„Na mramorovom podstavci v nadživotnej veľkosti je umiestnená bronzová socha Mirka Nešpora so zviazanými rukami. V súčasnosti si stav pomníka vyžaduje obnovu, konkrétne treba obnoviť prístupový chodník, podstavec a podstavcové boky a písmo,” doplnil Čársky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
11.03.2021
Mesto chce rekonštruovať multifunkčný športový areál na Sídlisku III
Samospráva mesta Humenné chce zrekonštruovať multifunkčný športový areál na najväčšom mestskom sídlisku. Zámer mesta uchádzať sa o dotáciu v rámci výzvy Fondu na podporu športu "Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry" odobrili v stredu mestskí poslanci na svojom zasadnutí.
viac
20.05.2021
Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa
Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.
viac
28.05.2021
Župa spúšťa rekonštrukciu Kaštieľa v Čunove. Vznikne tam Ekocentrum
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa po fázach príprav púšťa do komplexnej rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Rozdelená bude do viacerých fáz a na ich konci sa toto miesto premení na Ekocentrum pre širokú verejnosť každej vekovej kategórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %