Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.12.2018 06:25

Lozorno zavedie od januára rozvojový poplatok


Ilustračná snímka. Zdroj: Ľuboš Tvrdoň Facebook


Obec Lozorno v okrese Malacky zavedie od nového roka miestny poplatok za rozvoj. Pre TASR to potvrdil nový starosta obce Ľuboš Tvrdoň.


"Aj Lozorno zažíva stavebný rozvoj, obec sa rozširuje, s týmto rozvojom však musí korešpondovať aj zabezpečenie nevyhnutnej dopravnej i občianskej infraštruktúry, miestny poplatok práve slúži na pokrytie zvýšených nákladov obce, ktoré s tým súvisia," ozrejmil Tvrdoň.       

Poukázal i na to, že kým okolité samosprávy rozvojový poplatok majú, v Lozorne, naopak, návrh na jeho zavedenie v minulosti neprešiel. "Nechceme však čakať ďalší rok, preto chceme všeobecne záväzné nariadenia schváliť ešte pred Vianocami, aby bolo účinné od 1. januára 2019," dodal Tvrdoň.       

Návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) rozdeľuje Lozorno na štyri časti – Západ, Stred, Za diaľnicou, Východ. Práve v poslednej lokalite sa stanovujú pre všetkých päť kategórií stavieb maximálne sadzby poplatku, ktoré umožňuje zákon – 35 eur za každý štvorcový meter novej stavby.       

Poplatok sa, naopak, vôbec nezavádza v lokalite Za diaľnicou. V ďalších dvoch lokalitách – Stred a Západ, sa nezavádza poplatok za stavby určené na bývanie, rozvojový poplatok budú platiť v týchto lokalitách stavebníci len za stavby určené na pôdohospodársku produkciu, priemyselné stavby, stavby na podnikanie, respektíve ostatné stavby, ako sú napríklad záhradné chaty, rekreačné stavby či samostatne stojace garáže.       

Tento poplatok, ktorý platia stavebníci po vydaní právoplatného stavebného povolenia, môžu samosprávy podľa zákona využiť na úhradu kapitálových výdavkov v súvislosti s výstavbou zariadení sociálnej a zdravotnej starostlivosti či športových a kultúrnych služieb, ale aj na výdavky na realizáciu dopravnej infraštruktúry či starostlivosti o zeleň.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
V Bratislave sa bude od nového roka vyberať miestny poplatok za rozvoj
V hlavnom meste sa bude od januára budúceho roka vyberať miestny poplatok za rozvoj. Odsúhlasilo to dnes bratislavské mestské zastupiteľstvo s tým, že sadzba poplatku za každý štvorcový meter realizovanej stavby na celom území hlavného mesta bude pri stavbách na bývanie 35 eur.
viac
08.11.2019
Poslanci MsZ v Senici schválili poplatok za rozvoj
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Senici schválili Všeobecne záväzné nariadenie o miestnom poplatku za rozvoj. Poplatok za rozvoj umožňuje mestám a obciam na základe zákona získavať príjmy od investorov a developerov.
viac
02.06.2020
Samosprávy sú pri poplatku za miestny rozvoj opatrné
Uzákonením poplatku za rozvoj sa rozšírili príjmové možnosti samospráv. Z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska však vyplýva, že tento poplatok nesúvisí len so získaním príjmov pre mestá a obce.
viac
26.11.2020
Bojnická samospráva plánuje zaviesť poplatok za rozvoj
Samospráva Bojníc plánuje zaviesť poplatok za rozvoj. Reaguje tým okrem iného i na masívnu výstavbu v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %