Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
09.05.2020 10:50

Kultúrne inštitúcie začínajú vítať prvých návštevníkov po dvoch mesiacoch


Oravská lesná železnica.


V súvislosti so zrýchleným uvoľňovaním bezpečnostných opatrení proti novému koronavírusu, ktoré schválila vláda s platnosťou od 6.mája, otvárajú svoje brány návštevníkom nielen vonkajšie expozície kultúrnych inštitúcií, ale i samotné múzeá, galérie, či knižnice.


Kultúrne inštitúcie, ktoré sú v správe Žilinského samosprávneho kraja, zatvorili pre verejnosť už 12. marca, teda pár dní pred tým, ako prišlo nariadenie vlády. Vďaka zodpovednosti ľudí a priaznivému vývoju situácie sa opatrenia uvoľňujú skôr ako bolo pôvodne plánované. Postupne tak začínajú otvárať svoje expozície múzeá, galérie, ale aj knižnice, hvezdáreň či kultúrne strediská.

Počas dvojmesačnej ,,pauzy" však kultúrne inštitúcie neoddychovali, ale dôsledne sa pripravovali na znovuotvorenie. ,,Naše zariadenia si krátili tieto dni prácami, na aké nie je počas prevádzky dosť času. Maľovali, robili drobné opravy, bežnú údržbu, či poriadok v dokumentácií. Okrem toho rozbehli virtuálne prehliadky a aktivity, aby udržali kontakt so svojimi návštevníkmi,” povedal riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada. Niekde sa aj vo veľkom revitalizovalo, či rekonštruovalo. ,,V Krajskej knižnici v Žiline sa naplno realizovala prestavba prízemia, rekonštruuje sa aj v Kysuckej galérii v Oščadnici a na Slanickom ostrove umenia sa vybudovali nové chodníky a spevnené plochy. Práce na ostrove skončili v predstihu a tak sa teší na svojich prvých návštevníkov,” dodal Hromada.

Vo všetkých kultúrnych inštitúciách budú aj naďalej platiť prísne hygienické a bezpečnostné pravidlá, rovnako ako povinnosť nosiť rúška, dodržiavať sociálny odstup a riadiť sa všeobecnými nariadeniami vydanými Úradom verejného zdravotníctva.

Múzeá

Ako prvé boli otvorené parky a záhrady, napríklad Žilinčanmi mimoriadne obľúbený park v areáli Budatínskeho hradu. Samotný hrad bude opäť prístupný od 13. mája 2020, rovnako ako hrad Strečno a expozícia Jánošík a Terchová.

Expozície Oravského múzea ako Oravský hrad a Oravská lesná železnica  sú pre návštevníkov otvorené od 8. mája. Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke v správe Kysuckého múzea v Čadci víta návštevníkov od 9. mája.

Ako posledné sa otvoria brány expozícií Liptovského múzea. Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, Archeologické múzeum v prírode, NKP Liptovská Mara – Havránok a Hrad Likava budú sprístupnené od 18. mája, ďalšie expozície v hlavnej budove, Národopisné múzeum, Čierny orol, či Gotický kostol Ludrová otvoria brány 25. mája.

Galérie

Po dvoch mesiacoch svojich návštevníkov víta aj Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši v zaužívaných návštevných hodinách od utorka do soboty. Expozícia Župný dom v správe Oravskej galérie sa otvorí 12. mája, na zrevitalizovaný Slanický ostrov umenia sa budú môcť doplaviť prví návštevníci 15. mája. Galéria Márie Medveckej ostáva zatvorená. Turčianska galéria v Martine je naďalej z technických príčin zatvorená, rovnako aj Kysucká galéria, v ktorej sa realizujú stavebné práce.

Knižnice

Knižnice v pôsobnosti Žilinskej župy rovnako začínajú vypožičiavať knihy svojim čitateľom. Otvorená je Krajská knižnica v Žiline, Kysucká knižnica v Čadci a Oravská knižnica. Postupne sa pridajú aj ďalšie (Turčianska a Liptovská knižnica od 11. 5.). V Knižniciach budú platiť určité bezpečnostné obmedzenia. V čase od 9:30 do 11:00 budú vyhradené len seniorom vo veku nad 65 rokov. V priestoroch knižnice je povinnosť nosiť rúško a rukavice (použiť dezinfekciu na ruky). V priestoroch sa môže zdržiavať obmedzený počet používateľov a počas limitovanej doby.

Hvezdáreň a kultúrne strediská

Krajská hvezdáreň otvára 11. mája pracovisko Kysucké Nové Mesto a 18. mája pracovisko Žilina. Fungovať začínajú aj kultúrne strediská. Dve z nich sú už otvorené pre verejnosť (Kysucké, Oravské), Liptovské začne fungovať 11. mája a Krajské kultúrne stredisko otvorí svoje brány vzhľadom na rekonštrukciu až v júni.

Žilinský samosprávny kraj má vo svojej pôsobnosti aj dve divadlá - Slovenské komorné divadlo Martin a Bábkové divadlo Žilina. Otvorenie divadiel by malo byť súčasťou štvrtej fázy uvoľňovania opatrení. Zostávajú s divákmi vo virtuálnom kontakte.

K 30. 6. 2020 predpokladá Žilinský samosprávny kraj výpadok príjmov organizácií v kultúre 986-tis. eur. Ide najmä o výpadok tržieb kultúrnych zariadení.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
06.05.2020
Trnavská župa bude postupne otvárať kultúrne inštitúcie
V súvislosti s uvoľňovaním preventívnych opatrení v boji proti ochoreniu COID-19 bude trnavská župa postupne otvárať svoje kultúrne inštitúcie. Otvorené budú múzeá, galérie a knižnice. Osvetové centrá, hvezdáreň či divadlo, ktorých činnosť je založená na hromadných akciách, ostávajú zatvorené.
viac
04.06.2020
Slávnostné otvorenie Považskej lesnej železničky
Slávnostné otvorenie Považskej lesnej železničky sa uskutoční v piatok 5. júna o 13. hodine v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Súčasťou programu bude aj ukážková jazda železničkou.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %