Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.04.2020 09:20

Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa


Snímka zdroj: (žsk).


Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.


Slanický ostrov v správe Oravskej galérie prechádza prvou veľkou obnovou. Doteraz sa na ňom realizovala len bežná údržba. Najskôr sa celý presvetlil a vyčistil za pomoci študentov SOŠ Lesníckej v Tvrdošíne, ktorí v rámci výcviku pomáhali s odbornými prácami. V kostole Povýšenia svätého Kríža sa nachádza nová 3D vizualizácia pôvodného oltára, ktorú je možné vidieť na obrazovke, prípadne po zosnímaní QR kódu. V týchto dňoch sa rozbehli stavebné úpravy, ktoré boli prerušené počas zimného obdobia.

,,Podarilo sa nám získať dotáciu z Úradu vlády SR na revitalizáciu spevnených plôch. S prácami sa začalo ešte v novembri. Verím, že sa nám podarí vytvoriť príjemné prostredie na trávenie voľného času pre turistov aj obyvateľom kraja. Zrekonštruované plochy a chodníky by mali zvýšiť komfort a bezpečnosť návštevníkov a tým zlepšiť kvalitu poskytovaných služieb,” povedala županka Erika Jurinová. Rekonštrukcia sa týka najmä hlavných komunikačných ťahov - spevnené plochy sú nasmerované od dvoch mól smerom ku kostolu.

Práce by podľa zmluvy mali byť ukončené v júni, avšak vzhľadom na ich napredovanie sa očakáva ukončenie ešte v predtermíne.

Na revitalizáciu získala Žilinská župa dotáciu vo výške 40 000 eur. Ďalších takmer deväť tisíc dofinancuje ŽSK. (Cena diela je 48 714,40 eur.)

Hlavná sezóna na ostrove začína tradične v máji a končí v závere septembra. ,,V rámci postupného uvoľňovania opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu, ktoré predstavila vláda dnes predpokladáme, že Slanický ostrov umenia by mohol byť ako turistická atrakcia v exteriéri návštevníkom sprístupnený už v druhej fáze uvoľňovania opatrení,” doplnil riaditeľ kultúry ŽSK Martin Hromada. Hygienické opatrenia ostanú v platnosti.

Slanický ostrov umenia je pozostatok zaplavenej obce Slanica, ktorá navždy zmizla pod hladinou Oravskej priehrady ešte v roku 1953. Z obce sa zachovalo iba jej návršie so zachovalým barokovým kostolom Povýšenia svätého Kríža a kalváriou. Dnes patrí Slanický ostrov medzi obľúbené turistické destinácie. Turistov naň dovezie loď z prístavu. Na ostrove sú lokalizované stále expozície tradičného ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie. Vlani ho navštívilo približne 54-tisíc ľudí.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Oravská galéria zaháji 44. sezónu na Slanickom ostrove umenia
Ostrov opradený príbehmi a zaujímavosťami otvára svoje expozície. Dopraví Vás tam loď OG SLANICA, ktorá začína tohtoročnú plavebnú sezónu v sobotu 13. mája.
viac
10.09.2020
Trnavský kraj poskytne finančnú Prvú pomoc kultúre
Všetkých deväť žiadateľov podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci výzvy pre profesionálne subjekty nezriaďovanej kultúry Prvá pomoc kultúre.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
30.04.2022
Otvorenie 49. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia
Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám už 49. sezónu ponúka nezabudnuteľnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade a prehliadku expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %