Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
03.01.2022 12:40

Krásno nad Kysucou zmapovalo dvadsať rokov od udelenia štatútu mesta


Krásno nad Kysucou. Snímka zdroj: (regionkysuce.sk).


Dve desaťročia Krásna nad Kysucou od udelenia štatútu mesta v roku 2001 mapuje kniha, ktorú mesto zadarmo distribuuje do každej domácnosti. Podľa primátora Jozefa Grapu zachytáva dôležitú etapu, keď sa Krásno nad Kysucou z dediny stalo mestom.


"Okrúhle výročie si možno zaslúžilo pripomenutie veľkolepejším spôsobom a viacerými podujatiami, do ktorých by sa zapojili všetky zložky a združenia v meste. Avšak doba poznačená pandémiou nás zabrzdila. Preto sme si pripomenuli výročie aj vydaním knihy," povedal Grapa.

Doplnil, že sú v nej zaznamenané každoročné investičné, kultúrne, športové i ďalšie významné udalosti. "Je to dvadsaťročná farebná kronika - s obrázkami a pomenovaním udalostí. Hovorím, že je to prvý diel krasňanskej farebnej kroniky. Za 20 alebo 30 rokov môže vyjsť ďalší diel. Keď sa budú diely takto skladať, bude to do budúcnosti pekná kronika pre ľudí, ktorí budú porovnávať, ako sa mesto vyvíjalo," podotkol primátor.

Demografický vývoj mesta podľa neho ovplyvnila aj výstavba bytov, priemyselného parku, obnova škôl, ale i športové a kultúrne akcie. "Pred siedmimi rokmi sa v meste začalo rodiť viac ľudí ako zomieralo. Posledné roky sú kritické. V roku 2019 sme mali 54 úmrtí, v roku 2020 už 92 a v roku 2021 už nad 100 úmrtí. Toto nám narúša demografiu aj počet obyvateľov, lebo je to veľký nárast. Ale myslím si, že sa zasa dostaneme do stabilnej situácie, kde sa bude viac ľudí rodiť ako zomierať," dodal Grapa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2018
Skutočné Smart riešenia v praxi
O riešeniach Smart sa na Slovensku pomerne intenzívne diskutuje. Združenie miest a obcí Slovenska začína so šnúrou podujatí, na ktorých budú starostovia a primátori z krajín V-4 prezentovať predstaviteľom slovenských miest a obcí úspešné Smart riešenia, ktoré sa u nich osvedčili.
viac
21.11.2020
Projekt je prínosom nielen pre Krásno nad Kysucou, ale aj okolité obce
Projekt Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu stredné Kysuce významne prispel k ozdraveniu životného prostredia, k ochrane riek a podzemných vôd.
viac
15.01.2021
Kamerový systém rozšírili o deväť kamier
V Krásne nad Kysucou rozšírili na konci roku 2020 kamerový systém v rámci projektu Prevencia kriminality a výtržníctva. Kamerový systém, priamo napojený na mestskú políciu, sa rozšíril o deväť kamier a momentálne ich je v meste k dispozícii 39. Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke.
viac
01.05.2021
Múzeum opäť sprístupňuje výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili
Kysucké múzeum v zrekonštruovaných priestoroch Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou opätovne sprístupnilo výstavu „Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili,“ ktorá návštevníkom priblíži najdôležitejšie momenty z obdobia socializmu v rokoch 1948 – 1989.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %